Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Význam náboženské výchovy na Slovensku slábne

Datum publikace13. 11. 2001, 22.00
TiskTisk

Podle průzkumu Trnavské univerzity nepovažuje většina dotázaných náboženskou výchovu za nejdůležitější.

Bratislava (SK)/TK KBS: Jak uvádí slovenský deník Pravda (12.11.), podpora veřejnosti pro náboženskou výchovu zeslábla, i když počet věřících se na Slovensku zvýšil. Vyplývá to z výsledků průzkumu Katedry sociologie Trnavské univerzity.

Rozvíjení víry u dětí si za svůj nejvyšší výchovný cíl klade jen 14 % dotázaných. Ostatní respondenti nepovažují náboženskou výchovu za nejdůležitější. Domnívají se, že dítě má právo na vlastní názor i v náboženských otázkách. I přes to 3/4 dotázaných chtějí, aby jejich děti byly v budoucnu věřící. Zůstává však otázkou, kdo a jakým způsobem má náboženský rozvoj dětí umožnit.

Pro velkou část dotázaných končí výchovná úloha rodičů nástupem dítěte do základní školy. Téměř 60 % respondentů přisuzuje rodičům spoluúčast na náboženské výchově až do skončení střední školy.
'Rodiče touží po tom, aby jejich děti víru praktikovaly, ale sami pro to často udělají velmi málo,' konstatuje mluvčí Konference biskupů Slovenska P. Marián Gavenda.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou