Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Společná Evropa potřebuje duši

Datum publikace6. 12. 2001, 19.00
TiskTisk

Kardinál König vyzval řeholníky, aby pracovali na prohloubení duchovní identity Evropy.

Sankt Pölten (A)/KAP: Nezbytnost dát sjednocující se Evropě - kromě hospodářského a politického propojení - také 'duši', podtrhl vídeňský emeritní kardinál Franz König při obřadu uvedení do úřadu nového opata benediktinského kláštera v Melku, Georga Wilfingera. Řešení pouze hospodářských, politických a národně-státních problémů nestačí k obnovení duchovní tváře Evropy. Pro dosažení duchovní jednoty potřebuje Evropa především 'duši', uvedl König ve své promluvě.

Kardinál poukázal na slova papeže Jana Pavla II. při jeho poslední návštěvě Rakouska, podle nichž se nemá hovořit o 'rozšíření EU na Východ', ale o 'poevropštění celého kontinentu'. Kardinál König v tom vidí v neposlední řadě úkol pro středoevropská řeholní společenství. Řády mají působit 'nad rámec státních hranic' a 'uvažovat o cestách, kterými by se podchytilo napětí a nedůvěra, egoismus a netrpělivost a odbourávaly by se ve světle křesťanského obrazu světa a člověka'.
Kardinál vyzval benediktiny, aby od sebe neoddělovali víru a život, ale aby podle vzoru sv. Benedikta vytrvali a nepodlehli únavě 'v napětí mezi pozemskými starostmi a nadějí na slíbený nepomíjivý život'.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou