Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Betlémské světlo

Datum publikace14. 12. 2001, 20.00
TiskTisk

V brněnské katedrále se světlo z Betléma rozzáří 16.12. při mši v 9.00 hodin. Z Brna ho rozvezou vlaky 22.12. po celé republice. Do Č. Budějovic připutuje přes Linec. Slavnostní předání se koná před čb. katedrálou 20.12. v 17.30 hodin.

Brno: Již od roku 1986 roznášejí lidem před Vánocemi skauti po mnoha zemích světlo, které každoročně zažehne dítě v jeskyni Narození Páně v Betlémě. Betlémské světlo symbolizuje pokoj a lidskou sounáležitost o vánočních svátcích. V České republice se tento zvyk šíří od prosince 1989. Letos se rozesílání Betlémského světla uskuteční v 25 evropských zemích. Už od 28. listopadu hoří např. v sídle Evropské unie v Bruselu.
Při ekumenické bohoslužbě ve Vídni, která se koná v sobotu 15. prosince od 14.00 hodin v kostele Arménské apoštolské církve, bude světlo předáváno skautským delegacím ze zahraničí.

Stejně jako v minulých letech přivezou skauti Betlémské světlo do Brna. Do zdejší katedrály sv. Petra a Pavla bude přineseno v obětním průvodu při mši v 9 hodin v neděli 16.12.2001. Zájemci z Brna a okolí si je budou moci převzít před katedrálou po skončení bohoslužby do 11.00 hodin. Z Brna světlo rozvezou vlaky po celé ČR 22. prosince.

České Budějovice: Betlémské světlo připutuje do ČR také další cestou - přes hornorakouský Linec. Obyvatelé Jihočeského kraje budou mít letos již potřinácté možnost odnést si světlo z Betléma do svých domovů. Slavnostní předání Betlémského světla veřejnosti se uskuteční ve čtvrtek 20.12. v 17.30 hodin před českobudějovickou katedrálou sv. Mikuláše. Přímý přenos z události zprostředkuje jihočeská redakce Českého rozhlasu na frekvenci 106,4 FM. Prostřednictvím skautů, farářů a starostů bude pak světlo přeneseno do dalších míst v kraji.
Od 21.12. si potom každý může odnést světlo domů z katedrály sv. Mikuláše nebo z českobudějovické rozhlasové recepce (U Tří lvů 1). Světlo z Betléma poputuje i do redakce Českého rozhlasu České Budějovice v Táboře a do Českého rozhlasu v Praze (Vinohradská ul.).

Svatý plamínek každoročně putuje z Betléma do budovy ORF v Linci, kde jej tradičně přebírá Český rozhlas České Budějovice. Slavnostní převzetí světla se koná v budově rozhlasu a televize v Linci. Účastní se jej biskupové z Německa, Rakouska a z jižních Čech, rakouští skauti, zástupci Červeného kříže, děti z dětských domovů. Již několik let si pro Betlémské světlo jezdí také regionální stanice z Německa, Švýcarska a Itálie.

Kontakt: Tomáš Kollarczyk, marketing a PR manager, Český rozhlas České Budějovice; tel: 038/67 97 209; mobil: 0606/60 79 77; e-mail: tkollarc@cb.cro.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou