Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Evropští biskupové k summitu v Laekenu

Datum publikace14. 12. 2001, 17.00
TiskTisk

Evropští biskupové apelují na politické představitele Evropské unie, aby znovuobjevili hodnoty, které stály u jejího zrodu.

Brusel (Belgie)/ZENIT: Komise biskupských konferencí zemí Evropské unie (COMECE) vydala (5.12.) deklaraci s názvem 'Budujme důvěru občanů v budoucnost Evropy', která je adresována především politikům, kteří se shromáždí na summitu zemí Evropské unie (EU) v belgickém Laekenu ve dnech 14.-15. prosince. Během summitu se mají evropští představitelé dohodnout na obsahu a časovém harmonogramu některých podstatných reforem EU. Jak evropští biskupové ve své deklaraci zdůraznili, dohoda uzavřená v Laekenu by měla odstartovat proces, který by měl v časovém horizontu do roku 2004 přinést odpověď na celou řadu zásadních otázek - např.: Co je úkolem EU? Jaká by měla být organizace EU, aby zajistila maximálně efektivní a odpovědné fungování celé Unie? Jaké jsou základní hodnoty a principy, na kterých by EU měla být založena?

Biskupové v této souvislosti zdůrazňují, že principy a hodnoty, které stály u počátků procesu evropské integrace - jako jsou důstojnost lidské osoby, princip solidarity a subsidiarity - tvoří nedílnou součást sociálního učení církve. Tyto hodnoty musí být zachovány 'jako základní hodnoty a cíle evropské integrace ve všech procedurách evropských institucí, i v individuální zodpovědnosti občanů'.

Evropská integrace znamená podle vyjádření biskupů více než pouhá ekonomická a politická volba. Je synonymem pro trvalý mír jak ve smyslu vnitřním, který vyplývá z nových forem sociální a politické spolupráce, tak i ve smyslu vnějším, který se projevuje především v aktivní účasti zemí EU na řešení konfliktů a v podpoře globálního rozvoje lidstva.
'Dramatické události, které se v poslední době ve světě odehrály, jasně ukázaly význam sjednocené Evropy, která prostřednictvím své specifické zkušenosti s řešením konfliktů spíše za pomoci dialogu, solidarity, spolupráce a účinnou ochranou lidských práv než užitím síly, přispívá k obecnému prospěchu.'

Evropští biskupové také zdůrazňují nutnost přizvat všechny státy, o jejichž členství v EU se v současné době teprve jedná, ke spolupráci na tvorbě deklarace, která má vzejít z uvedeného summitu v Laekenu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou