Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Letošní vánoční strom pro Vatikán pochází z Rumunska

Datum publikace20. 12. 2001, 18.00
TiskTisk

Vatikán/VIS: 25 m vysoká a 6 tun vážící jedle, která letos pochází z Rumunska, byla 17.12. slavnostně osvětlena na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu za účasti rumunského presidenta Iona Iliesca. Papež Jan Pavel II. vyjádřil rumunskému prezidentovi svůj upřímný dík také za několik dalších menších stromů, které budou sloužit jako vánoční dekorace ve Vatikánu. Letošní vánoční strom pochází z oblasti hory Ceahlaul, která leží v samém srdci Transylvánie. Strom je spolu s betlémem umístěn na náměstí sv. Petra v blízkosti obelisku.

V průběhu slavnosti zmínil papež svou návštěvu Rumunska v květnu roku 1999, která se stala první návštěvou římského biskupa v pravoslavné zemi, a stala se tak bezprecedentním krokem v procesu sblížení mezi pravoslavnými křesťany a katolíky. Papež současně vyjádřil svou naději, že tato bývalá komunistická země může vytvářet most mezi kulturními a náboženskými tradicemi v Evropě, který podpoří mír a porozumění mezi lidmi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou