Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V roce 2001 zavražděno 33 katolických misionářů

Datum publikace3. 1. 2002, 12.00
TiskTisk

Řím (I)/KNA: V roce 2001 bylo zavražděno 33 katolických misionářů. Vyplývá to ze zdrojů vatikánské misijní zpravodajská agentury Fides. Jen v Indii to bylo 8 mrtvých, v Kolumbii 3. Mezi obětmi bylo 12 Evropanů a 3 duchovní pocházeli ze Severní a Jižní Ameriky. Zavraždění byli převážně kněží (25), dále mezi nimi bylo 5 řeholnic a 3 laici.

Vatikánská Kongregace pro evangelizaci národů poukázala při zveřejnění těchto údajů na fakt, že v uplynulém roce bylo kromě misionářů zabito několik set křesťanů při rasově a nábožensko-fundamentalisticky motivovaných násilných akcích v Pákistánu, Nigérii a Indonésii. Další křesťané padli za oběť násilí na palestinských územích. V uplynulých 10-15 letech rovněž výrazně vzrostl počet misionářů, kteří se stali obětí loupežných přepadení. Tento 'fundamentalismus chamtivosti' byl kromě náboženského a etnického fundamentalismu zatím druhou nejdůležitější příčinou usmrcení.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou