Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Tříkrálová sbírka v plném proudu

Datum publikace7. 1. 2002, 18.00
TiskTisk

Zpráva o Tříkrálové sbírce z Prahy, Hradce Králové, Litoměřic a Českých Budějovic.

Praha: Koledníkům Tříkrálové sbírky v pražské arcidiecézi požehnal pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk (3.1.) během večerní mše v kostele Panny Marie Sněžné. 'Tento svět, poznamenaný sobectvím a nenávistí, potřebuje lásku. S tímto znamením vycházíte a stáváte se vyslanci chudých a ubohých, kteří potřebují naši pomoc,' řekl kardinál. Po bohoslužbě sehrály děti ze 4. tříd Základní školy Brigádníků z Prahy 10 lidovou hru 'Narození Krista Pána a příchod Tří králů' a zazpívaly koledy. Autorem hry je řemeslník Antonín Buzek ze Soběslavi a napsal ji v roce 1835.
O využití loňské Tříkrálové sbírky informoval Jaroslav Němec, ředitel Arcidiecézní charity Praha. Prostřednictvím pokladniček a složenek bylo v pražské arcidiecézi vybráno celkem 2,439 milionu Kč. Z toho byly podpořeny stavební úpravy Domu pro matky s dětmi v Sedlčanech, vybavení Azylového domu sv. Terezie pro bezdomovce v Pernerově ulici v Praze a úpravy zahrady Domova Fatima pro vozíčkáře v Praze-Třeboradicích. 'Tříkrálová sbírka se nejen povedla, ale výrazně posunula charitní práci kupředu,' uvedl Němec. Díky spolupráci při organizování sbírky totiž vzniklo několik nových farních Charit.
Letos vyrazilo do ulic v pražské arcidiecézi přes 1.100 koledníků, dvojnásobek loňského počtu. Výtěžek sbírky bude věnován zejména na rekonstrukci domu na Stacionář pro mentálně postižené děti v Berouně a na Dům pro seniory v Příbrami.
Podle Pavla Šimka, koordinátora sbírky v pražské arcidiecézi, vyšlo v Praze do ulic 130 skupinek koledníků. Koledovali do nedělního večera na Můstku, na Václavském náměstí, na Staroměstském a Hradčanském náměstí i na dalších místech hlavního města.

Hradec Králové: Tříkrálová sbírka, kterou pořádá Oblastní charita Hradec Králové, byla zahájena (4.1.) mší, kterou v katedrále Svatého Ducha celebroval biskup Dominik Duka. Po bohoslužbě se do ulic města rozešlo 27 skupin koledníků. Další skupiny vyšly 5.1. do okolních obcí - Černilova, Dohalic, Hněvčevse, Kratonoh, Stěžer apod. Jim na cestu požehnal P. Jan Šlégr v kapli sv. Klimenta v Hradci Králové.
70 % z vybrané částky zůstane k dispozici Oblastní charitě Hradec Králové, která tyto finanční prostředky použije na vybavení plánovaného Azylového domu pro matky s dětmi v Hradci Králové.
V celé královéhradecké diecézi se letos zapojuje do sbírky celkem 35 Charit, což je o 5 více než v minulém roce. Registrováno je přes 1.160 skupinek koledníků. V diecézi budou vybrané prostředky použity např. na vybavení Stacionáře pro děti a mládež s mentálním postižením v Ledči nad Sázavou, na projekt Domova pokojného stáří v Nekoři a Rodinného dětského domova v Žichlínku nebo na zřízení půjčovny zdravotnického materiálu v Ústí nad Orlicí.

Litoměřice: Koledníci v některých oblastech litoměřické diecéze vyšli na koledu již 3.1. V samotných Litoměřicích vyšly skupinky koledovat v sobotu 5.1. po 13. hodině od Farní charity na Dómském náměstí. Vedoucími kolednických skupinek bylo osm studentů z litoměřického konviktu. V celé diecézi vyšlo na koledu 120 skupinek, jak uvedla Eva Harcubová, diecézní koordinátorka Tříkrálové sbírky.
Několik skupinek vyšlo koledovat také v Ústí nad Labem. Někteří koledovali u vchodů velkoprodejen Makro, Globus a Carrefour. 'Snažíme se dělat, co se dá, aby nám děti nezmrzly,' uvedl Petr Germán z ústecké Oblastní charity.

České Budějovice: Průvod tříkrálových koledníků prošel 4.1. po náměstí Přemysla Otakara II. Koledníci se převlékli na místním děkanství, obešli náměstí a rozešli se koledovat do určených rajónů ve středu města.
V sobotu 5.1. také v Českých Budějovicích koledovali u obchodních domů Kaufland, Spar a Delvita, v neděli 6.1. zvonili u prahů domácností. 5.1. se rovněž konal Tříkrálový ples v obci Majdaléna, jehož výtěžek bude věnován Farní Charitě v nedaleké Třeboni.
Podle Anny Skřičkové, diecézní koordinátorky sbírky, je v celé českobudějovické diecézi 260 skupinek koledníků. Eva Lutzová z Městské charity České Budějovice dodává, že ve městě mají 18 skupinek většinou sk

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou