Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Koledníci mají tříkrálový maratón za sebou

Datum publikace9. 1. 2002, 19.00
TiskTisk

Praha: Včera naposled mohli lidé ve městech a obcích celé republiky potkat skupinky tříkrálových koledníků s pokladničkami, označenými logem České katolické charity (ČKCH). Tisíce dětí a mladých lidí, kteří bez ohledu na mrazivé počasí v posledních dnech navštěvovali domácnosti, firmy a organizace a koledovali příspěvky na pomoc lidem v nouzi, mají letošní tříkrálový maratón za sebou.

Podle informací diecézních koordinátorů sbírky jsou pokladničky od 4. ledna průběžně rozpečeťovány na příslušných obecních a městských úřadech. Např. v olomoucké arcidiecézi bylo do včerejška rozpečetěno a spočítáno 1.372 pokladniček z celkového počtu 2.522. Výnos z již otevřených pokladniček činí přes 5,2 milionu korun.

Podle koordinátorky Vlasty Motyčkové z Diecézní charity Hradec Králové nemá pokladničky otevřeno a zkontrolováno ještě 15 místních Charit v diecézi. 'Do těch zatím rozpečetěných darovali lidé více než 2,6 milionu korun,' uvedla Motyčková. Předpokládá, že celková částka ze 1.259 pokladniček, které byly v terénu, se bude pohybovat kolem 4 milionů korun. To podle ní představuje asi 25% nárůst oproti loňskému roku.

V ostravsko-opavské diecézi dnes koledníci na úřadech teprve sčítají obsah pokladniček. 'Známe zatím jen dílčí výsledky z některých Charit, a je to o něco lepší než loni,' říká diecézní koordinátorka Jarmila Sýkorová a dodává, že na území diecéze vyšlo s charitními pokladničkami koledovat přes tisíc skupinek.

Zhruba polovinu pokladniček už mají 'sečtenu' v diecézi České Budějovice. Ze 34 farností a farních Charit, kde sbírka probíhala, známe výsledky ze 16,' říká zástupkyně diecézní koordinátorky sbírky Jana Veselá. Výsledná suma ze 'sečtených' pokladniček zatím představuje bez několika stokorun téměř 600 tisíc korun. 'Všude se vybralo více než loni,' doplňuje Veselá.

Nárůst kolednických skupinek oproti loňskému roku hlásí také koordinátorka v brněnské diecézi Daniela Vranová. 'O sbírce už lidé vědí, myslím, že začíná vznikat tradice.'

Lidé, které koledníci nenavštívili, a kteří by se chtěli podílet svým darem na sbírce, mohou příspěvek poslat prostřednictvím 'tříkrálových složenek', které Česká pošta doručila do všech domácností. Na sbírku je možné přispět také prostřednictvím internetového bankovnictví přes webovou stránku www.trikralovasbirka.cz na konto 1011017777/5500 u Raiffeisenbank Praha 1, variab. symbol 777.

Letos v období kolem sv. Tří králů (6.1.) pořádalo sdružení ČKCH Tříkrálovou sbírku již podruhé v celostátním měřítku. Sbírka je určena na podporu sociálních a zdravotních projektů, zejména na podporu matek s dětmi v tísni, bezdomovců, postižených a seniorů. Menší část je určena na humanitární pomoc do zahraničí.
Loni sbírka vynesla téměř 32 milionů korun. Z těchto prostředků byly podpořeny desítky projektů, většinou v místech, kde byly peníze vykoledovány. Největší částkou (z tzv. rozvojového fondu) byl podpořen Domov sv. Josefa napůl cesty v Karlových Varech pro mladé lidi, kteří se dostali do složité životní situace. Z projektů v zahraničí byla podpořena dětská centra v Grozném a zaslána pomoc obětem zemětřesení v Indii. Přehled loňského využití sbírky je zveřejněn na adrese www.trikralovasbirka.cz.

Kontakt: Marta Fišerová, tiskové odd. sdružení ČKCH; mobil: 0603/51 12 42 nebo Jan Oulík; mobil: 0603/89 59 84.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou