Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Velmistr křižovníků přijme opatskou benedikci

Datum publikace25. 1. 2002, 9.00
TiskTisk

Velmistr nejstaršího českého řádu, P. Jiří Kopejsko OCr, přijme dnes v Praze opatskou benedikci z rukou kardinála Miloslava Vlka.

Praha: Nový velmistr Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou, P. Jiří Kopejsko, OCr, přijme opatskou benedikci z rukou pražského arcibiskupa kardinála Miloslava Vlka v pátek 25. ledna v 16.00 hodin v hlavním kostele tohoto jediného českého řádu - sv. Františka z Assisi (u Karlova mostu) v Praze. Bohoslužby se zúčastní rovněž apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Erwin Josef Ender a další biskupové.

V pořadí již 47. velmistra Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou jmenovala vatikánská Kongregace pro kněžstvo loni v listopadu na dobu 6 let. P. Kopejsko dosud působil jako farář a probošt jednoho z největších a nejstarších mariánských poutních míst v Čechách - Chlumu Svaté Maří (okr. Sokolov, Karlovarský kraj).

Jiří Kopejsko se narodil 24.8.1939. Vystudoval strojní průmyslovou školu. Kněžské svěcení přijal po pětiletém studiu teologie v roce 1973. Do noviciátu byl přijat 25.10.1990 velmistrem řádu P.JUDr. Ladislavem Sirovým OCr. Slavné sliby složil do rukou apoštolského delegáta, ostravsko-opavského biskupa Františka Lobkowicze, který vedl řád po tragickém úmrtí posledního velmistra (12.2.1992). Až do listopadu loňského roku, byl P. Kopejsko prvním konsultorem řádu.

Rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou založila sv. Anežka Přemyslovna v roce 1233 jako špitální bratrstvo, které papež Řehoř IX. povýšil roku 1237 bulou Omnipotens Deus na samostatný řeholní řád s regulí sv. Augustina. Dnes má řád na 20 členů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou