Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vymřela jedna z nejstarších židovských obcí světa

Datum publikace8. 2. 2002, 17.00
TiskTisk

Jeruzalém (Izrael)/KNA: V Libyi zemřela Smeralda Magnagi Chaneis (80), a tím vymřela jedna z nejstarších židovských obcí světa. Jak napsal izraelský deník 'Jedijot Achronot', zemřela poslední Židovka v Libyi. Podle pokynů státního prezidenta Muammara Kaddáfího byly tělesné pozůstatky zesnulé přepraveny zvláštním letadlem k pohřbu do italského Milána, kde žijí její příbuzní. Zvláštní pověřenec Kaddáfího se zúčastnil pohřbu v ruce s kipou, tradiční židovskou pokrývkou hlavy.

V roce 1948 žilo v Libyi ještě 38 tisíc Židů a židovská obec zde existovala již přes 2 tisíce let. Po založení izraelského státu, a především po převzetí moci Kaddáfím v roce 1969, uprchli všichni Židé do Izraele nebo do Itálie. Smeralda nechtěla opustit svůj domov a žila v Tripolisu až do své smrti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou