Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ruská pravoslavná církev chce přerušit styky s katolíky

Datum publikace12. 2. 2002, 16.00
TiskTisk

Ekumenické vztahy v Rusku ohroženy.

Moskva (Rusko)/KNA: Ruská pravoslavná církev chce přerušit veškeré styky se Svatým stolcem. Podle dnešního prohlášení ředitele oddělení pro zahraniční vztahy Moskevského patriarchátu, metropolity Kyrila, se jedná o reakci pravoslavné církve na včerejší zřízení čtyř katolických diecézí na území Ruska (Moskva, Saratov, Novosibirsk, Irkutsk).

Kyril doslova řekl, že v současné době neexistuje nic, o čem by obě křesťanské církve mohly spolu hovořit. Kyril zpochybnil rovněž nadcházející návštěvu kuriálního kardinála Waltera Kaspera z Říma, který měl Rusko navštívit ve dnech 21. a 22. února.
Předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů se měl setkat s moskevským pravoslavným patriarchou Alexejem II. Během této návštěvy měl 'vatikánský ministr pro ekumenismus' hovořit s představiteli Ruské pravoslavné církve právě o otázkách společného zájmu.

Spolu se zřízením čtyř nových diecézí vznikla rovněž moskevská církevní provincie a Moskva se stala arcibiskupstvím. Moskevským arcibiskupem byl jmenován Tadeusz Kondrusiewicz, biskupem v Saratově Clemens Pickel, novosibirským biskupem Joseph Werth a v čele irkutské diecéze stanul Jerzy Mazur.
Diecéze v Římskokatolické církvi je správní obvod biskupa vymezený zpravidla určitým územím tak, že zahrnuje všechny římské katolíky, kteří na tomto území přebývají.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou