Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zpráva z cesty biskupa Duky do USA

Datum publikace19. 2. 2002, 11.00
TiskTisk

Amerika - to není země podle hollywoodských filmů, je to země mnohem konzervativnější než stará Evropa.

Houston (USA): Konference na téma 'Česká kultura - Cesta života ve světle víry' se konala ve dnech 8.-10.2.2002 v Houstonu v americkém státě Texas, na Univerzitě sv. Tomáše Akvinského. Tuto konferenci uspořádalo Centrum víry a kultury při zmíněné univerzitě, koordinátorem konference byl světící biskup ze San Antonio v Texasu Patrick J. Zurek.

Přednášejícími byli: královéhradecký biskup Dominik Duka; brněnský světící biskup Petr Esterka, odpovědný za duchovní péči o české katolíky v zahraničí; tajemník Federace židovských obcí v ČR Tomáš Kraus, J.D. a prof. Milan Opočenský, PhD. z Českobratrské církve evangelické.
Dvoudenní shromáždění si kladlo za cíl přiblížit účastníkům pohled na dějinný vývoj biblického poselství a křesťanství v ekumenickém rozměru a poukázat na životodárné sepětí mezi vírou a kulturou.

Konference vzbudila především zájem u Čechoameričanů, neboť Texas je státem USA, kde je čeština třetím nejvíce užívaným jazykem po angličtině a španělštině. Důležitým identifikačním momentem je rovněž náboženská víra, přesněji řečeno působení katolických farností - tj. kněží a církevních škol, které od 19. století do 70. let 20. století - formovaly nejenom náboženský, ale i kulturní a intelektuální život našich rodáků. Kostel a farnost vůbec dodávaly identitu našim krajanům v zámoří.

Přítomnost města Hradec Králové byla umocněna nejen účastí královéhradeckého diecézního biskupa, ale rovněž prof. M. Opočenský se narodil v Hradci Králové a kulturu naší země prezentoval mužský sbor z Hradce Králové vedený dirigentem Janem Míškem při večerním koncertě v kostele sv. Cecílie v Houstonu. Hlavní skladbou, kterou soubor předvedl, bylo dílo Bohuslava Martinů 'Hora tří světel'.

Radostným a duchovním zážitkem byla pro účastníky z České republiky nedělní bohoslužba v univerzitním kostele, kde se střídala čeština a angličtina a zněly české duchovní písně: K nebesům dnes zaleť písni a cyrilometodějská hymna Bože, cos ráčil, které se nesly z úst Čechoameričanů, Latinoameričanů i Vietnamců a Číňanů.
K velkým zážitkům patřila rovněž pondělní okružní cesta 'českým Texasem' se zastávkou v hlavním městě Praze, kde je pamětní tabule připomínající návštěvu kardinála Josefa Berana po vyhoštění z vlasti v roce 1966, i návštěva Hostýna, kde připomínají první uvítání biskupa ze staré vlasti v roce 1925, a to tehdejšího královéhradeckého biskupa Karla Kašpara.

Jak konstatoval Dr. Kraus, 'byli jsme krajany přijati jako jejich nejbližší'. Pro návštěvníka z České republiky je zde mnoho překvapení. Amerika - to není země podle hollywoodských filmů, je to země mnohem konzervativnější než stará Evropa, s velkým důrazem na tradiční hodnoty jako je rodina, návštěva bohoslužeb, pracovitost, korektnost, upřímnost, srdečnost a otevřenost.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou