Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Čínský premiér usiluje o ještě větší náboženský útlak

Datum publikace8. 3. 2002, 18.00
TiskTisk

Premiér Zhu Rongji požaduje důslednější kontrolu nad všemi náboženskými skupinami, které by mohly představovat hrozbu pro čínskou komunistickou stranu.

Peking (Čína)/ZENIT: Den poté, co USA kritizovaly zvýšenou intenzitu náboženského útlaku v Číně, premiér Zhu vystoupil se svým požadavkem zvýšeného dohledu nad náboženskými skupinami a jejich plného včlenění do socialistické společnosti. Čínský premiér současně obhajoval potlačení činnosti takových skupin, jakou je např. Falun Gong, která v roce 1999 zorganizovala tisícovou demonstraci před sídlem pekingské vlády.

'Musíme pokračovat v boji s Falun Gong a jí podobnými skupinami,' prohlásil premiér před 3 tisíci poslanců při zasedání čínského parlamentu. Pekingské diplomatické zdroje komentují výroky svého premiéra jako znovupotvrzení postoje, který zaručuje svobodu všem náboženským skupinám, které se podřizují přímé kontrole komunistické strany, současně však také potlačení všech skupin, které pro komunistickou Čínu představují nebezpečí.

Americký prezident George W. Bush při své poslední návštěvě Číny opakovaně vyzýval Peking k dodržování náboženské svobody. Současně naléhal na čínského prezidenta Jiang Zemina, aby obnovil diplomatické rozhovory s Vatikánem a tibetským dalajlámou.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou