Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Římě probíhá 25. generální kapitula salesiánů

Datum publikace8. 3. 2002, 11.00
TiskTisk

Kapitula salesiánů, kteří se věnují výchově mládeže, probíhá ve dnech 25.2.-20.4. v generálním domě kongregace Salesiánů Dona Boska (SDB) v Římě.

Řím (I)/SDB,KAP: Hlavní téma kapituly zní 'Salesiánská komunita dnes'. Během zasedání bude také zvolen hlavní představený společnosti (po nedávno zesnulém Donu Juanu Edmondu Vecchim) a noví členové hlavní rady.
Generální kapitula se schází každých 6 let a je shromážděním zástupců z 95 provincií, územních celků a vizitatorií, které tvoří kongregaci salesiánů. Pro tento účel provozují salesiáni celou řadu středisek mládeže (tzv. oratoří) a podobných aktivit. Provozují mj. na 3000 škol a 1300 center ve farnostech.

25. generální kapituly se účastní 231 salesiánů, kteří jsou reprezentanty 16.805 spolubratří rozptýlených ve 128 zemích celého světa; nejnověji v Iráku, Kuvajtu a Mongolsku.
Členy kapituly jsou jednak ti, o nichž to stanoví právo (členové hlavní rady a provinciálové), a jednak zvolení delegáti z jednotlivých provincií. Pocházejí z 5 kontinentů - 6 z Afriky, 55 z Ameriky, 40 z Asie, 2 z Austrálie a 128 z Evropy. Průměrný věk účastníků kapituly je 52 let; nejstarší účastník má 74 a nejmladší 27 let.

Salesiány z naší vlasti zastupuje provinciál Jan Komárek a delegát Jiří Kašný, kterého v průběhu zasedání vystřídá zvolený náhradník Zdeněk Jančařík.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou