Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel kardinál Kuharič

Datum publikace11. 3. 2002, 19.00
TiskTisk

Kardinál Franjo Kuharic (83), emeritní záhřebský arcibiskup, dnes ráno zemřel.

Záhřeb (Chorvatsko): 'Kardinál Kuharič patřil mezi přední zastánce svobody a cti chorvatského lidu v době komunistické nadvlády i v nedávné minulosti,' napsal v soustrastném telegramu adresovaném chorvatskému primasovi, dnešnímu záhřebskému arcibiskupovi Josipu Bozanicovi, papež Jan Pavel II.

Kardinál Franjo Kuharič by se 15. dubna dožil 83 let. Bývalý komunistický režim Titovy Jugoslávie označoval kardinála Kuhariče za 'provokatéra a nepřítele lidu'.
Kardinál se často neohroženě zastával náboženské svobody a lidských práv. Ostře vystupoval proti násilné ateistické výchově na školách.
Rovněž v době balkánské války (1991-95) vyzýval tehdejší chorvatský primas k respektování lidské důstojnosti a práv člověka. Od mezinárodních organizací neúnavně žádal pomoc při zastavení agrese proti lidu své země.

Franjo Kuharič se narodil jako 13. dítě selské rodiny v chorvatské Pribici. Roku 1945 byl vysvěcen na kněze a v roce 1964 na biskupa. V roce 1970 stanul v čele záhřebské arcidiecéze. Roku 1983 jej papež Jan Pavel II. jmenoval kardinálem. Po vzniku samostatného chorvatského státu v roce 1993 se Kuharič stává prvním předsedou nově vzniklé Chorvatské biskupské konference. V roce 1997 odešel z aktivní služby a na jeho místo byl jmenován nynější primas Josip Bozanič.

Pohřeb zesnulého arcibiskupa se koná v záhřebské katedrále ve čtvrtek 14.3. v 11.00 hodin.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou