Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Moskevský katolický arcibiskup pro konkordát s Vatikánem

Datum publikace18. 3. 2002, 11.00
TiskTisk

Napětí mezi katolíky a pravoslavnými křesťany v Rusku stále trvá.

Moskva (Rusko)/KNA: Moskevský římskokatolický arcibiskup Tadeusz Kondrusiewicz požádal o uzavření smlouvy mezi Ruskem a Svatým stolcem k uspořádání vzájemných vztahů. V interview pro moskevský rozhlasový vysílač Echo Moskvy Kondrusiewicz uvedl, že již vícekrát navrhoval politicky odpovědným zástupcům Ruska, aby byl podle vzoru mnoha jiných zemí vypracován konkordát s Vatikánem. 'Odpověď na to zatím není,' dodal.

Svým vystoupením reagoval Kondrusiewicz na kritiku moskevského ortodoxního patriarchátu a ruského ministerstva zahraničí, týkající se přeměny katolických apoštolských administratur papežem Janem Pavlem II. na regulérní diecéze.
Arcibiskup Kondrusiewicz znovu zdůraznil, že tento krok není zaměřen ani na expanzi, ani na posílení vlivu katolické církve v Rusku. 'Jak katolická, tak i pravoslavná církev, jsou svou povahou misijní, což však neznamená, že si chceme navzájem přetahovat věřící,' odmítl arcibiskup výtku ortodoxní strany. 'Nade vším by měla být svoboda svědomí, právo sám rozhodovat, ke kterému vyznání chci náležet,' uvedl Kondrusiewicz.

Pro mnohé ortodoxní křesťany znamená rozhodnutí Svatého stolce - založit v Rusku katolické diecéze - prakticky založení 'konkurenční' církevní struktury na ruském území. Pravoslavný patriarchát v Moskvě tvrdí, že ruský národ je z hlediska kulturního, duchovního a historického, výhradně stádcem ruské ortodoxní církve.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou