Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nový orchestr a sbor při kůru plzeňské katedrály sv. Bartoloměje

Datum publikace19. 3. 2002, 16.00
TiskTisk

Pod garancí Biskupství plzeňského a Římskokatolické farnosti u katedrály sv. Bartoloměje vzniká nové symfonicko-vokální hudební těleso.

Plzeň: Osm let po založení plzeňské diecéze vzniká při katedrálním kůru orchestr a pěvecký sbor, který má v budoucnu doprovázet slavnostní bohoslužby. Zaměřením nově vznikajícího souboru bude interpretace duchovní hudby.

'Oslovujeme všechny z Plzně a okolí, kteří ovládají alespoň na základní úrovni hru na hudební nástroj, zařaditelný do symfonického orchestru. Stejně tak oslovujeme ty, kteří by rádi zpívali v chrámovém sboru. Nerozhoduje věk, není důležité, zda hudebník bude profesionál či amatér, věřící či nevěřící. Naprosto postačí, bude-li mít čas a chuť pravidelně studovat repertoár a spolupodílet se tak na dalším rozvíjení chrámové hudby v Plzni,' vysvětluje skladatel, varhaník a dirigent Miloš Bok, kterému biskup František Radkovský svěřil vytvoření a vedení tohoto tělesa.

Miloš Bok (1968) působí od roku 1992 v západních Čechách jako pedagog, varhaník a skladatel církevní hudby. Zároveň ho biskup Radkovský požádal o komponování nových skladeb, které mají být součástí liturgie v katedrále sv. Bartoloměje.

'Ve světě bývá zvykem, že katedrály jsou mj. i centrem skladatelského a interpretačního umění v oboru duchovní hudby. Duchovní hudba a její interpretace má v Plzni svou bohatou a dlouhou tradici, ale vznik diecéze a povýšení kostela na katedrálu byl významným krokem, a proto chci podpořit také založení tohoto symfonicko-vokálního tělesa,' zdůvodňuje založení souboru biskup František Radkovský. O tomto záměru už biskup Radkovský i Miloš Bok informovali u příležitosti světové premiéry částí oratoria sv. Zdislava a koncertu, který se uskutečnil v katedrále sv. Bartoloměje 30.5. loňského roku.

Zkoušky se budou konat v sále farní budovy (Františkánská 11) každé pondělí v 19.00 hodin, a to již od 25.3.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou