Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Český salesián členem hlavní rady kongregace

Datum publikace10. 4. 2002, 19.00
TiskTisk

Nová generální rada kongregace salesiánů je od 8.4.2002 kompletní. Členem hlavní rady se stal také český salesián P. Václav Klement, misionář v Jižní Koreji.

Řím (I)-Praha: Hlavní rada kongregace salesiánů je od pondělí 8.4. kompletní. Ze 14členného týmu tvoří polovinu nově zvolení rádci. Nejstaršími členy jsou Don Luc van Looy a Don Albert van Hecke (61), nejmladším je Don Václav Klement (43). Podle národnosti jsou vedle Mexičana Dona Pascuala Chàveze, hlavního představeného, 3 Španělé a 3 Italové, 2 členy jsou zastoupeni Brazilci, Belgičané a Indové, 1 je Ekvádorec a 1 Čech.

Don Václav Klement byl zvolen za nového člena hlavní rady jako regionál pro Asii-východ (Asie východně od Indie) a Austrálii. Ve svých 43 letech je nejmladším členem hlavní rady.
Václav Klement se narodil 7.10.1958 v Brně - Židenicích. Vystudoval Gymnázium kpt. Jaroše v Brně. Protože nebyl pro svůj aktivní život v církvi a židenické farnosti a pro práci s mládeží dvakrát přijat ke studiu bohosloví, absolvoval dvouletou základní vojenskou službu a vystudoval jazykovou školu. Na Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu v Litoměřicích nastoupil v roce 1980. Toužil však po práci v misiích. V létě 1984 tajně emigroval se svým bratrem Michalem z Jugoslávie do Itálie. V Římě dokončil svá teologická studia a 26.5.1986 byl papežem Janem Pavlem II. vysvěcen na kněze.
Na základě svého přání odejít do misií byl téhož roku vyslán do Jižní Koreje, což se mu podařilo až po překonání určitých těžkostí, způsobených nedůvěrou korejských úřadů k občanu socialistického Československa. Působil v salesiánských kolejích v Soulu a v Kwangju, byl ředitelem v Soulu v Daerim Dong a v současnosti je korejským provinciálem.

Bližší informace o 25. generální kapitule salesiánů nabízí internetová adresa www.sdb.cz/kapitula.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou