Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel rumunský kardinál Alexandru Todea

Datum publikace24. 5. 2002, 16.00
TiskTisk

Ve věku nedožitých devadesáti let zemřel ve středu 22.5.2002 rumunský kardinál Alexandru Todea.

VATIKÁN/KAP: Ve středu 22.5., jen několik dnů před svými devadesátými narozeninami, zemřel rumunský kardinál Alexandru Todea.
Emeritní metropolita Řeckokatolické církve v Rumunsku se narodil 5.6.1912, kněžské svěcení přijal v roce 1939 a na biskupa byl tajně vysvěcen v roce 1950.
Kardinál Todea patřil k výrazným osobnostem církve ve východní Evropě v období komunistické nadvlády. Celkem 14 let strávil kardinál v komunistických žalářích a 27 let v domácím vězení.
Po pádu komunistického režimu ho papež Jan Pavel II. v roce 1990 jmenoval arcibiskupem arcidiecéze Fagaras a Alba Julia a v červnu 1991 kardinálem.

Po smrti kardinála Todea má kardinálské kolegium 175 členů, z toho 123 kardinálů mladších osmdesáti let, kteří se mohou účastnit volby papeže.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou