Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskupové EU žádají odkaz na Boží autoritu v budoucí evropské ústavě

Datum publikace27. 5. 2002, 17.00
TiskTisk

Komise katolických biskupských konferencí zemí EU navrhuje, aby se v budoucí evropské ústavě objevily zmínky o Bohu.

Brusel (Belgie)/KNA: Komise katolických biskupských konferencí zemí EU (COMECE) doporučuje, aby se budoucí evropská ústava odvolávala na autoritu samotného Boha. Podle prohlášení generálního sekretáře COMECE Noela Treanora z minulého týdne, by taková zmínka znamenala významné posílení záruk svobody a lidských práv v Evropské unii.

Biskupové předložili předsednictvu Konventu o budoucnosti Evropy odpovídající dokument, který obdrží rovněž všichni členové Konventu. 'Odvolání se na Boží autoritu umožní občanům Evropy identifikaci s hodnotami EU', zdůraznil Treanor. 'Především je třeba zohlednit základní lidská práva, mezi něž patří též náboženská svoboda'.
Ve svém příspěvku k diskusi v Konventu EU COMECE zdůrazňuje, že především díky principu solidarity by mohly být v Evropě zajištěny mír a blahobyt. Angažovanost pro lidská práva v rámci i mimo hranic Evropy musí proto být charakteristické pro evropskou politiku, uvádí se dále v dokumentu.

Právní expert COMECE Felix Leinemann zdůraznil navíc princip subsidiarity. Nepostačuje chtít řešit současné společenské problémy jen na úrovni politických institucí, spíše je nutný zesílený dialog se všemi společenskými skupinami.
Církev vítá intenzivní dialog mezi Konventem a náboženskými společenstvími, který by měl být zohledněn i v budoucí evropské ústavě. Při tom je nutno respektovat postavení církví a náboženských společenství v příslušném členském státě EU.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou