Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kongres o Turínském plátnu ve Vídni

Datum publikace27. 5. 2002, 18.00
TiskTisk

Mezinárodní vědecký kongres o Turínském plátnu proběhne ve vídeňském Arcibiskupském paláci ve dnech 28.- 30.5.

Vídeň(A)/KAP: Turínské plátno, řecky 'syndon' (lněné plátno), označuje pohřební plátno, do kterého byl podle křesťanské tradice zabalen Ježíš Kristus, když byl sňat z kříže.
Turínské plátno, přinesené do Evropy z Východu snad temláři, se objevuje v Lirey ve Francii mezi lety 1353-56. Od té doby jsou dějiny Turínského plátna jisté a doložené. Roku 1578 bylo plátno přeneseno do italského Turína, kde je dosud uchováváno ve zvláštní kapli vedle katedrály.

Poprvé bylo Turínské plátno vyfotografováno roku 1898 a projevilo se jako jistý druh fotografického negativu. Ukazuje otisky bičovaného a ukřižovaného muže. Ve vědeckém bádání se objevily spory, zda se jedná o otisky těla Ježíše Krista nebo o středověké umělecké dílo. Plátno je vědecky nejvíce zkoumaným jednotlivým objektem průzkumu.

V roce 1988 ve specifické uhlíkové zkoušce vědci datovali plátno do středověku. Před čtyřmi roky uvedla naopak historička Marlen Eordegianová, že v Izraeli a Arménii prostudovala více rukopisů, jež svědčí o existenci Kristova pohřebního plátna již z 1. tisíciletí. V roce 1996 vědci na plátnu nalezli rovněž otisk římské mince, jejíž ražení ukazuje na 16. rok panování římského císaře Tiberia (rok 29 křesťanského letopočtu). Roku 1999 nalezli izraelští vědci v tkanině plátna stopy pylu rostlin, které se vyskytují pouze na některých lokalitách v okolí Jeruzaléma. Stáří těchto organických zbytků odhadují kolem 2000 let.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou