Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Chicagský arcibiskup navrhuje prodej své rezidence

Datum publikace29. 5. 2002, 12.00
TiskTisk

Kardinál George navrhuje prodej arcibiskupské rezidence v Chicagu. Získané prostředky hodlá použít na podporu katolického školství své diecéze.

Chicago (USA)/CNS: Chicagský arcibiskup kardinál Francis E. George navrhuje prodej místní arcibiskupské rezidence. Kardinál o této možnosti hovořil při slavnostní mši, při které v sobotu 18.5. vysvětil v chicagské katedrále 11 nových kněží.

Arcibiskupská rezidence v Chicagu je dvoupatrová historická budova, ve které sídlí místní církevní představitelé již 120 let. Podle odhadu agentur je možné prodejem této rezidence získat až 20 milionů USD.

Podrobněji se k celé problematice vyjádřil kardinál George ve svých pravidelných sloupcích katolických novin 'The Catholic New World', kde vykreslil model kněze, který je na jedné straně symbolem zmrtvýchvstalého a oslaveného Krista, a proto slouží mši obklopen povznášející krásou chrámu, na druhé straně je však kněz prostým učedníkem Páně, jenž přichází k trpícím a chudým a sám proto musí žít v pokoře a prosté jednoduchosti.
Kardinál George zdůraznil, že si je vědom toho, že v případě prodeje rezidence, ve které v minulosti pobývali i papežové a prezidenti, nemůže rozhodnout pouze na základě svého osobního názoru, ale až po konzultaci s pastorační, finanční a kněžskou radou své diecéze.

Prostředky, získané případným prodejem arcibiskupské rezidence, hodlá kardinál George vložit především do fondu na podporu církevních katolických škol, které by se v budoucnu dostaly do existenčních potíží. Na otázku jednoho z novinářů, zda by peníze získané prodejem rezidence nebyly bezezbytku spotřebovány na případy odškodnění obětí sexuálního zneužívání kněží, odpověděl kardinál, že podobný postup nepředpokládá. Současně však dodal, že je mu blízká idea, použít prostředky, které prokazatelně nebyly poskytnuty žádným žijícím dárcem, na pomoc pro oběti zločinů sexuální povahy, které spáchali duchovní.

S podobným návrhem přišel také katolický biskup anglického města Lancaster - Patrick O´Donoghue, který navrhuje prodej biskupské rezidence a považuje pro efektivní výkon své biskupské služby za nezbytné - 'osvobodit se od zvyků, tradic a byrokracie' a být i fakticky nablízku místním věřícím.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou