Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Konference Caritas Europa se zabývala chudobou a zvolila nového generálního sekretáře

Datum publikace29. 5. 2002, 18.00
TiskTisk

Chudoba v Evropě a rozšíření EU byly hlavními tématy Regionální konference Caritas Europa (CE), která se konala ve dnech 21.-25.5. v portugalském městečku Sesimbra nedaleko Lisabonu.

Sesimbra (Portugalsko): Chudoba v Evropě a rozšíření Evropské unie byly hlavními tématy Regionální konference Caritas Europa (CE), která se konala ve dnech 21.-25.5. v portugalském městečku Sesimbra nedaleko Lisabonu.

Ve statutární části konference byl zvolen nový generální sekretář CE. Po zesnulém Hermanu Ickingovi se stal novým generálním sekretářem holandský námořní důstojník žijící v Belgii Marius Aloysius Franciscus Wanders.
'Řadu let strávil na moři a nyní všichni doufají, že bude dobrým kapitánem lodi Caritas Europa,' komentoval volbu generální sekretář Sdružení Česká katolická charita Jaroslav Kopřiva, který byl na konferenci přítomen.
Prezidentem CE byl potvrzen stávající prezident Denis Vienot z Francie. V osmičlenném řídícím výboru CE zasedli po jednom zástupci národních charit z Lucemburska, Norska, Rakouska, Rumunska, Ruska, Slovenska a Španělska a z organizace Cafod (Charita Anglie a Walesu).

Tematická část konference se zabývala zejména problematikou chudoby. Podkladem k jednání byla zpráva o stavu chudoby v Evropě, připravená členskými organizacemi CE.
Jaroslav Kopřiva na konferenci hovořil také o složité situaci, do které se Česká katolická charita dostala po přijetí nového církevního zákona.

CE přijala zprávu o dalších projektech, týkajících se sociální péče, například péče o romské minority, péče o oběti obchodování se ženami. Přijala také rozhodnutí o spolupráci na evropské úrovni v případě humanitárních katastrof.
'Zvýšený důraz byl kladen na otázky migrace, protože tyto otázky přesahují zájmy jednotlivých národních organizací a jsou přímo předurčeny k nadnárodnímu řešení právě takových organizací, jako je CE,' říká Jaroslav Kopřiva.
Stranou zájmu nezůstalo ani blížící se rozšíření Evropské Unie (EU). 'CE chce zkoumat dopady do života lidí jak v členských státech EU, tak ve státech, které do EU vstoupí. K tomuto tématu bude uspořádána samostatná konference, která se uskuteční ve dnech 3.- 10.10. v Praze,' uvedl Jaroslav Kopřiva.
Součástí programu konference CE byla i návštěva poutního místa Fatima.

Příští regionální konference CE se uskuteční v roce 2004 v chorvatském Dubrovníku.

Mezinárodní organizace Caritas Europa se sídlem v Bruselu sdružuje a koordinuje činnost 51 národních charit na území v Evropy. Regionální konference v Portugalsku se zúčastnila stovka delegátů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou