Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

10. výročí akce Nachbar in Not (Soused v nouzi)

Datum publikace4. 6. 2002, 13.00
TiskTisk

2.142 nákladních vozů se 43 tisíci tun pomoci do zemí bývalé Jugoslávie mohla v letech 1992-2001 vypravit Charita díky darům od 'Nachbar in Not'.

Vídeň (A)/KAP: Za 'dějiny velkorysosti' označil předseda Rakouské katolické charity Franz Küberl deset let trvající akci 'Nachbar in Not'. 'Deset let prokazovali Rakušané velkolepým způsobem, že svým sousedům pomáhají a jejich pomoc má dlouhé trvání,' uvedl Küberl k jubileu společné pomocné akce Charity a Červeného kříže.

Od roku 1992 do roku 2001 mohla Charita díky darům od 'Nachbar in Not' vypravit 2.142 nákladních vozů se 43 tisíci tun pomoci do zemí bývalé Jugoslávie. Zasílání mouky, oleje, cukru a těstovin nejprve do Bosny a Chorvatska, později též do Albánie, Srbska a Kosova bylo první fází pomocných akcí. Paralelně k tomu pomáhala Charita při znovuvybudování válkami poničených oblastí na Balkáně.
'Například jsme mohli pomoci při výstavbě a opravách 2.800 domů v Kosovu, vytvořit střechu nad hlavou pro 20 tisíc lidí,' informoval Küberl. 18 škol a mateřských školek bylo renovováno a nově vybaveno, čtyři školy nově zřízeny. Samotná Charita rozdělila v Kosovu 180 tisíc balíčků semen jako podporu zemědělství.

S více než 56,3 milionu euro je 'Nachbar in Not' největší pomocnou akcí, na které se dosud Charita podílela. Nad její rámec vypomohla Charita v této oblasti v uplynulých deseti letech 39 miliony euro z dalších darovaných prostředků.
S nadšením se Küberl vyjádřil o účincích, které tato pomocná akce vyvolala. 'V celém Rakousku se vytvořily stovky iniciativních hnutí, která částečně až dosud pomáhají svým sousedům v nouzi. A nezřídka se ze sousedů stali přátelé.' Tato solidarita dodala lidem v krizových oblastech odvahu nevzdávat se ani v situacích, které ohrožují jejich samotnou existenci. 'Nachbar in Not' se stal také východiskem pro 'sociální novinky' jako je akce 'Střecha nad hlavou' a 'Mírové vesnice', jejichž autorem je balkánský koordinátor Charity Peter Quendler. 'Díky neuvěřitelné obratnosti Petera Quendlera se podařilo, že v Bosně došlo ke vzájemné spolupráci mezi bosenskou a chorvatskou komunitou, když v mírových vesnicích společně opět budovaly své poničené domy,' říká Küberl.

'10. výročí však není důvodem k tomu, abychom pomáhat přestali, ale je motivací ke stálému nalézání vhodné činnosti pro Nachbar in Not, protože se i v budoucnu může stát, že sousedé se dostanou do nouze a budou odkázáni na naši pomoc,' řekl Küberl o možném další vývoji této akce. Charita bude v každém případě pokračovat ve své činnosti v oblastech postižených válkou, investovat do rozvoje zemědělství a snažit se, aby svými projekty přispívala k usmíření různých etnických skupin.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou