Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Rumunsko přislíbilo vrácení vyvlastněného církevního majetku

Datum publikace5. 6. 2002, 18.00
TiskTisk

Rumunský prezident Ion Iliescu a ministerský předseda Adrian Nastase přislíbili navrácení katolického církevního majetku vyvlastněného komunisty.

Bukurešť (Rumunsko)/KAP: Oba politici tak během 48 hodin zareagovali na výzvu papeže Jana Pavla II. Svatý otec sdělil novému rumunskému velvyslanci ve Vatikánu Mihai Dobremu přání, aby - i v návaznosti na dobrou vůli projevenou též patriarchou Teoctistem k vztahům mezi majoritní ortodoxní církví a katolickou církví při návštěvě papeže v Rumunsku - bylo urychleno navrácení vyvlastněných statků Řeckokatolické církvi.

Iliescu řekl, že vrácení církevních nemovitostí, které jsou nyní ve státním majetku, nepředstavuje žádný problém. Obtížnější je situace onoho majetku, který byl odňat Řeckokatolické církvi a předán Rumunské ortodoxní církvi. Podle církevního práva Rumunské ortodoxní církve kostely nepatří církvi, ale věřícím. Nastase prohlásil, že návrh zákona k navrácení je již připraven a bude pravděpodobně na podzim schválen parlamentem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou