Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kněžský den pražské arcidiecéze

Datum publikace7. 6. 2002, 11.00
TiskTisk

Kněžský den se konal 6.6. v Pastoračním středisku sv. Vojtěcha v Praze Dejvicích.

Praha: Po úvodním duchovním slově odborného asistenta Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy P. Jaroslava Brože, Th.D. následovaly dvě přednášky, které poskytly pohled katolické církve na frekventovaná celospolečenská témata.

V prvé přednášce hovořil pražský světící biskup Václav Malý o Evropské unii (EU) a o účasti katolické církve na jejích aktivitách a naší cestě do EU z obecného hlediska (výhody, nevýhody, důsledky) a dále o účasti katolické církve v některých grémiích EU. Nakonec vyzvedl Václav Malý řadu úkolů, které při sjednocování Evropy křesťané mají a jejichž naplňováním mohou přispět k dobru všech.

V druhé přednášce hovořil pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk o česko-německých vztazích z pohledu církví. Posluchačům předestřel celou řadu vyjádření českých i německých katolíků, která pravdivě zhodnocovala minulost a vedla k dalším krokům smíření. Na vyjádřeních České a Německé biskupské konference i dalších dokumentech ukázal na vytrvalou práci, kterou ve věci smíření a vzájemného odpuštění křesťanské církve v obou zemích od roku 1990 vykonaly.
Účastníci tak slyšeli jiný styl a jiné tóny než ty, které dnes na českoněmecké téma zaznívají z úst mnoha politiků.

V poslední části Kněžského dne byli účastníci stručně seznámeni s novými církevními dokumenty: motu proprio Jana Pavla II. 'Misericordia Dei' o svátosti smíření a s 'Direktářem o lidové zbožnosti a liturgii' a s některými diecézními aktualitami.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou