Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Právo adopce pro homosexuální páry ve Švédsku a ve Francii

Datum publikace10. 6. 2002, 12.00
TiskTisk

Švédská vláda přiznala homosexuálním párům právo na adopci dětí. Francouzský soud toto právo zamítl.

Stockholm (S)/KNA: Odpovídající návrh zákona byl ve čtvrtek (6.6.) přijat parlamentem 198 hlasy při 39 hlasech záporných; 71 poslanců se hlasování zdrželo. Zákon vstoupí v platnost 1. srpna. Podle nového zákona mohou požádat o adopci jak páry stejného pohlaví, tak i jeden partner může adoptovat dítě druhého.

Paříž (F)/KNA: Přesně v opačném smyslu se k této otázce vyjádřila francouzská justice.
Nejvyšší francouzský soudní dvůr odmítl - rovněž ve čvrtek 6.6. - žádost o adoptování dítěte, s níž se na soud obrátila jedna lesbická žena. Soud, který v první instanci žádost odmítl, odůvodnil své rozhodnutí nikoliv homosexuální orientací žadatelky, ale ohledem na dobro dítěte.

Krátce předtím potvrdil Evropský soudní dvůr pro lidská práva ve Štrasburku, že toto odmítnutí ze strany francouzského soudu není v rozporu s Evropskou konvencí lidských práv.
I v tomto případě bylo hlavním argumentem dobro dítěte.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou