Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Smrt dítěte varuje před fanatismem tzv. zdravé výživy

Datum publikace13. 6. 2002, 13.00
TiskTisk

Adventistická informační služba uvádí varovný případ překroucení zdravotních doporučení Církve adventistů sedmého dne.

Auckland (Nový Zéland)/AIS: Manželský pár, jehož šestiměsíční syn minulý rok zemřel následkem nedostatku vitamínu B-12, byl minulý týden odsouzen za zabití. Caleb Moorhead zemřel v březnu 2001 na zápal plic ve spojení s anémií a poškozením mozku. Jeho rodiče Roby a Deborah Moorheadovi jsou striktní vegáni (odmítají nejen maso, ale i mléko a vejce). Nerespektovali rady ohledně výživy svého syna a odmítli i lékařskou péči, která mohla odstranit vitamínový deficit dítěte. Před soudem uvedli, že jejich jednání bylo založeno na náboženském základě a vycházelo z výkladu spisů Ellen Whiteové, jedné ze zakladatelek Církve adventistů sedmého dne (CASD). Podle místních adventistických lékařů se celé tragédii dalo zabránit.

'Církev nehlásá extrémní stravovací návyky, neodmítá lékařskou péči pro děti, ani nezpochybňuje lékařské rady,' řekl Bevan Hokin, odborník na problematiku vitamínu B-12 a primář oddělení patologie Adventistické nemocnice v Novém Jižním Walesu.
Dr. Allan Handysides, vedoucí oddělení zdraví Generální konference CASD, označil novozélandský případ za 'úděsnou tragédii'.
Dr. Peter Landless, pracovník oddělení zdraví Generální konference dodal, že je to fanatismus, který některé lidi vede k tomu, aby vytrhávali citáty církevních představitelů z kontextu.

CASD je známa propagací aktivního životního stylu - bez konzumace alkoholu a tabákových výrobků. Před více než dvěma roky vydal výbor Generální konference dokument, který varoval před nebezpečím nedostatku vitamínu B-12. Dokument zdůrazňoval důležitost vitamínu, popisoval příznaky jeho nedostatku, jmenoval jeho potravinové zdroje a vyzýval vegetariány, zejména ty, kteří zvolili vegánskou stravu, aby si zabezpečili jeho pravidelný denní příjem.

Církev rovněž řídí jeden z největších soukromých zdravotnických systémů na světě. Patří do něj nemocnice a kliniky ve více než 120 zemích. Na církevních lékařských univerzitách každý rok promují tisíce nových lékařů.

Kontakt: Adventistická informační služba (AIS), Zálesí 50, 142 00 Praha 4; tel: 02/4147 1939, 4147 1945; fax: 02/44 47 1863; e-mail: komunikace@casd.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou