Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Svatořečení otce Pia

Datum publikace14. 6. 2002, 10.00
TiskTisk

Při svatořečení oblíbeného italského kapucína bl. otce Pia z Pietrelciny (1887-1968) se 16.6. ve Vatikánu očekává na půl milionu poutníků.

Řím (I)/podle agentur: Římská policie očekává, že do metropole se sjede přes 3.755 autobusů, 50 zvláštních vlaků a také mnoho osobních vozů s věřícími z celého světa. Podle sdělení městské správy se navíc očekává 50 tisíc Římanů, kteří se dostaví do Vatikánu buď pěšky nebo veřejnými dopravními prostředky. Aby se organizačně zvládla největší akce od Jubilejního roku 2000, bude uvolněno 18 parkovišť v širším okolí Vatikánu.
Několik tisíc dobrovolníků, 14 míst první pomoci a přibližně 35 zdravotních jednotek má zajistit hladký průběh této události. Italské ministerstvo vnitra už přijalo přísná bezpečnostní opatření, aby zamezilo případným nepokojům.

Dvoudílný film o otci Piovi, kterého představuje herec Michele Placido, uvede v sobotu 15.6. italská televizní stanice RAI v hlavním večerním vysílacím čase.
V souvislosti se svatořečením otce Pia připravila Italská pošta vydání známky v hodnotě 41 eurocentů. Známka bude v prodeji od neděle 16.6. v nákladu 5 milionů kusů.
V Římě byla rovněž otevřena výstava předmětů ze života otce Pia. Středem pozornosti jsou látkové rukavice, které tento kapucín nosil, aby zakryl rány (stigmata) na svých rukou. Výstava nese název 'Velké světlo, Padre Pio'.

Více informací o novém světci nabízí internetová adresa www.kapucini.cz/svati/Pio.htm.
Rozhovor o organizaci slavnosti svatořečení otce Pia je k dispozici na internetových stránkách české sekce Radia Vatikán: www.radiovaticana.cz/archiv/rozhovor/campan.htm.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou