Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Prohlášení vídeňského arcibiskupství k sobotnímu kněžskému svěcení žen

Datum publikace2. 7. 2002, 14.00
TiskTisk

Během tzv. 'kněžského svěcení žen', které v sobotu 29.6. proběhlo na palubě parníku na Dunaji, se nejednalo ani o udílení svátosti kněžského svěcení, ani o katolickou mši.

Vídeň (A)/KAP: Během tzv. kněžského svěcení sedmi žen, které v sobotu 29.6. proběhlo na palubě parníku na Dunaji na bavorsko-rakouském pomezí, se nejednalo ani o udělení svátosti kněžského svěcení, ani o katolickou mši, praví se v prohlášení, které při této příležitosti zvěřejnil Erich Leitenberger, tiskový mluvčí vídeňského římskokatolického arcibiskupství.

Imitace kněžského svěcení je podle církevního práva neplatná. Obřadu předsedal exkomunikovaný kněz z Argentiny Romulo Braschi, příslušník skupiny tzv. 'putujících biskupů' (episcopi vagantes), kteří se do svých funkcí sami jmenovali a nemají žádné spojení ani se Svatým stolcem ve Vatikánu, ani s žádnou jinou historickou církví či společenstvím, praví se dále v prohlášení.

Podle Leitenbergera se jedná o zvláštní formu jakési náboženské subkultury, jejímž efektem může být pouze narušení diskuse o důležitém tématu postavení ženy v Římskokatolické církvi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou