Prohlášení vídeňského arcibiskupství k sobotnímu kněžskému svěcení žen

Během tzv. "kněžského svěcení žen", které v sobotu 29.6. proběhlo na palubě parníku na Dunaji, se nejednalo ani o udílení svátosti kněžského svěcení, ani o katolickou mši.
Publikováno: 2. 7. 2002 16:00

Vídeň (A)/KAP: Během tzv. kněžského svěcení sedmi žen, které v sobotu 29.6. proběhlo na palubě parníku na Dunaji na bavorsko-rakouském pomezí, se nejednalo ani o udělení svátosti kněžského svěcení, ani o katolickou mši, praví se v prohlášení, které při této příležitosti zvěřejnil Erich Leitenberger, tiskový mluvčí vídeňského římskokatolického arcibiskupství.

Imitace kněžského svěcení je podle církevního práva neplatná. Obřadu předsedal exkomunikovaný kněz z Argentiny Romulo Braschi, příslušník skupiny tzv. "putujících biskupů" (episcopi vagantes), kteří se do svých funkcí sami jmenovali a nemají žádné spojení ani se Svatým stolcem ve Vatikánu, ani s žádnou jinou historickou církví či společenstvím, praví se dále v prohlášení.

Podle Leitenbergera se jedná o zvláštní formu jakési náboženské subkultury, jejímž efektem může být pouze narušení diskuse o důležitém tématu postavení ženy v Římskokatolické církvi.