Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Diecézní pouť na Chlumku u Luže

Datum publikace3. 7. 2002, 10.00
TiskTisk

Pouť královéhradecké diecéze se uskuteční 7.7. na poutním místě Chlumek u Luže (vikariát Chrudim).

Chlumek u Luže: Slavnostnímu zahájení pouti v kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů budou předcházet dvě mše (od 7.00 a 8.00 hodin) a přednáška P. Davida Boumy (od 9.00 hodin) na téma pouti 'Panna Maria a Eucharistie'. Hlavní poutní mši bude celebrovat královéhradecký biskup Dominik Duka od 10.00 hodin.
Současně bude probíhat program pro děti, jehož součástí bude mše, seznámení se s poutním místem a hry.

Odpolední program bude tvořen koncertem duchovní hudby, modlitbou růžence a svátostným požehnáním, kterým bude po 15. hodině pouť zakončena. Odpoledne se mohou zájemci zúčastnit putování na nedalekou zříceninu hradu Košumberk se zastaveními na motivy programu pouti. Na samotném hradu budou připraveny ukázky scénického šermu, dravé ptactvo, stánky s dobovými řemesly a výklad o historii hradu.

Významnou dominantu širokého okolí - poutní kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů, založila hraběnka Marie Maxmiliána Hieserlová, provdaná za Jindřicha Viléma Slavatu, pána na Košumberku. Jako svatební dar získala milostný obraz Panny Marie Pasovské, který časem získal oblibu u jejích poddaných, a proto pro něj hraběnka nechala vybudovat na Chlumku kapli. Později odkázala své jmění novému řádu jezuitů, kteří zde vybudovali vlastní rezidenci a v roce 1690 zahájili stavbu nového kostela. Tak vzniklo jedno z hlavních poutních míst královéhradecké diecéze. Hlavním autorem sochařské výzdoby chrámu je J.F. Pacák, žák Matyáše Brauna.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou