Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pozdrav nuncia Endera na Velehradě

Datum publikace8. 7. 2002, 19.00
TiskTisk

Nabízíme plné znění pozdravu apoštolského nuncia Erwina J. Endera o slavnosti sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě a odkaz na jeho homilii při bohoslužbě v Mikulčicích.

Velehrad: Po bohoslužbě na Velehradě o slavnosti svatých Cyrila a Metoděje (5.7.) pronesl apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Erwin Josef Ender pozdrav následujícího znění:

Milí spolubratři v biskupském úřadě, milí kněží a řeholníci, milí bratři a sestry v Kristu,
poté, co se zde na Velehradě s vámi na této slavnostní bohoslužbě ke cti svatých Cyrila a Metoděje v minulém roce rozloučil můj předchůdce, arcibiskup Coppa, posílám dnes vám i všem věřícím v zemi ze stejného místa svůj první bratrský pozdrav jako nynější zástupce Svatého otce ve vaší zemi.

Jak jsem již mnohokrát řekl, bylo pro mne, Slezana z Kladska, jmenování do Prahy svým způsobem návratem do domáckého sousedství. Nyní, po deseti měsících, vás k tomu mohu ještě ubezpečit, že jsem ve vaší církvi, zvláště mezi spolubratry biskupy a kněžími, nalezl opravdovou vlast.

První rok je i pro nuncia svého druhu noviciát, rok učení se jeho novému úkolu. Nadto byly už tyto první měsíce hojně požehnány prací a - Bohu díky - také důležitým výsledkem, totiž úspěšným uzavřením jednání o smlouvě mezi Svatým stolcem a Českou republikou.

Doufám a modlím se, aby dosažená jednota, která bude brzy podepsána oběma smluvními stranami, vedla k lepšímu vzájemnému porozumění a k důvěryplné spolupráci mezi státem a církví v této zemi, a tak přispěla k blahu všech občanů a k duchovní a kulturní obnově společnosti.

Tuto důležitou prosbu poroučím při dnešní vzpomínkové bohoslužbě zvláštní přímluvě obou velkých slovanských apoštolů Cyrila a Metoděje, otců vaší víry a zakladatelů křesťanské kultury v této zemi. Připomeňme si s vděčností jejich významné misijní dílo, abychom si znovu uvědomili vzácnost své víry a své přináležitosti k církvi Ježíše Krista.

Apoštol Pavel nás v listě Židům vybízí: 'Mějte v paměti ty, kteří vás vedli a kázali vám slovo Boží. Myslete na to, jak dovršili svůj život, a následujte je ve víře' (Žid 13,7). Mnoho křesťanů v této zemi hájilo v době pronásledování odvážně, ba hrdinsky, křesťanskou víru. Nezanedbávejme ji právě nyní, když již veřejné přiznání se ke Kristu a k církvi nepředstavuje žádné riziko či oběť.

Nenechme se demoralizovat tím, že dnes mnozí naši bližní nedoceňují vzácný dar víry nebo že ho již zcela ztratili. Buďme lidem dneška - jako byli ve své době svatí Cyril a Metoděj - nadějnými a podmanivými svědky Krista a církve ve svých rodinách, na pracovišti a ve společnosti. Připomínka života a díla svatých bratrů by se měla v naší nynější době stát zdrojem obrody křesťanství v této zemi.

Ať Bůh žehná církvi a všem lidem v této zemi. Pochválen buď Ježíš Kristus.

Plný text homilie nuncia Endera, kterou pronesl téhož dne (5.7.) při bohoslužbě v Mikulčicích, je v češtině k dispozici na internetových stránkách brněnského biskupství www.biskupstvi.cz, v rubrice Aktuality.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou