Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ze sousoší zmizeli tři andílci

Datum publikace8. 7. 2002, 18.00
TiskTisk

Policie šetří další případy krádeží kamenných sousoší u kostela.

Královopolské Vážany: Terčem zlodějů se znovu staly kamenné sošky andílků, které zdobily venkovní sousoší v obci Královopolské Vážany na Vyškovsku. Neznámý pachatel odcizil počátkem května u místního kostela dva andělíčky z pískovce z původních šesti, kteří byli součástí pomníku sv. Jana Nepomuckého z roku 1729. Další andělíček byl z podstavce odcizen v noci z 29. na 30. června. Škoda se předběžně odhaduje na 240 tisíc korun.

Policejní statistiky zaznamenaly v posledních letech nárůst podobných událostí. Krádeže pískovcových soch se staly novým předmětem zájmu pachatelů na konci roku 1999. V minulosti k takovým případům nedocházelo. Jedná se o pískovcové sochy z různých sousoší především ve volném terénu. Výše škody na odcizených předmětech se pohybuje ve statisících, protože se jedná o památky z období baroka. Ze sousoší v terénu jsou násilně zcizovány sochy andělů a různé ozdobné kamenné prvky.

Při dohledání odcizených soch může policii pomoci fotodokumentace těchto uměleckých děl. V případě krádeží venkovních plastik světců však fotografie často chybějí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou