Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Polsku vyšetřují vraždu kněze

Datum publikace10. 7. 2002, 21.00
TiskTisk

Od pátku 5.7. pátrají policisté v podkarpatském vojvodství na jihovýchodě Polska po vrazích 65tiletého kněze.

Rzeszow (PL)/KAI: Zavražděného kněze Pawla S. z farnosti Hucie Komorowskiej na Podkarpatí v jihovýchodní části Polska našli v pátek 5.7. v jeho bytě. K místu vraždy dovedlo policii pátrání po majiteli osobního automobilu značky Wolkswagen Polo, který objevili shořelý v lese nedaleko obce, kde kněz působil. Vrahové 65letého faráře svázali na rukou i nohou a ucpali mu ústa. Po ohledání mrtvého vyšetřovatelé usoudili, že kněz zemřel udušením. O případu informovala polská katolická zpravodajská agentura KAI na svém internetovém serveru http://e.kai.pl.

Po motivu násilného činu policisté intenzivně pátrají. Z dostupných šetření vyplývá, že pachatelé byli čtyři a do fary se dostali, aniž by vylomili dveře nebo okna. Po vraždě odjeli autem oběti, který v nejbližším lese spálili. Asi kilometr od místa, kde bylo objeveno torzo vozu, bylo ještě jedno spáleniště, kde chtěli pachatelé spálit svůj oděv. Policie vyloučila, že by motivem vraždy byly peníze, protože z objektu nic nezmizelo. Pro zmatení stop však pachatelé věci na faře důkladně zpřeházeli.

Vyšetřovatelé připouštějí, že zločin mají na svědomí mladí lidé z okolí měst Tarnobrzega, Dębicy i Mielca. Proto také velitel podkarpatského vojvodství povolal speciální jednotku, která ve spolupráci s policejními stanicemi v těchto třech obcích a dalších v sousedním malopolském vojvodství po vrazích pátrá.

Obyvatelé obce a farníci hovoří o tragédii se slzami v očích. Kněz Pawel S. přišel do farnosti před 11 lety. 'Tehdy v kostele nebyla ani jedna lavice, obraz nebo soška. Zasloužil se o vybudování našeho svatostánku,' uvedli místní věřící, kteří dokazují, že život ve farnosti byl skromný. Farář neměl kostelníka ani hospodyni a na všechno stačil sám. Měl rád děti, kterým kupoval sladkosti, hrál s nimi fotbal a také rád pracoval na zahradě.

Poslední rozloučení se zavražděným knězem prožili farníci dnes (10.7.) v Hucie Komorowskiej za přítomnosti světícího biskupa sandomieřské diecéze Mariana Zimałka. Po mši bylo tělo převezeno do rodiště faráře Kolbuszowej, kde pohřební obřady vedl světící biskup Edward Frankowski.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou