Lupa
Obsah Obsah
Portál

Projev nuncia při podepsání smlouvy mezi ČR a Svatým stolcem

Datum publikace26. 7. 2002, 20.00
TiskTisk

Smlouvu mezi Českou republikou a Svatým stolcem o úpravě vzájemných vztahů podepsali 25.7. místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda a zástupce Svatého stolce, apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Erwin Josef Ender.

Praha: Apoštolský nuncius Erwin Josef Ender pronesl u příležitosti podepsání mezinárodní smlouvy mezi Českou republikou a Svatým stolcem o urovnání vzájemných vztahů 25.7.2002 následující projev:

Vaše Excelence, dámy a pánové,
je pro mě velkou ctí být zmocněn zvláštním mandátem Jeho Svatosti papeže Jana Pavla II. k tomu, abych dnes jménem Svatého stolce podepsal dohodu mezi Svatým stolcem a Českou republikou, poté, co jsem se téměř rok účastnil příslušných jednání. Nejdříve vyjadřuji své speciální uznání a hlubokou úctu Vám, Vaše Excelence, pane Svobodo, že ve své nové funkci ministra zahraničních věcí jste to Vy, kdo jménem české vlády podepisuje tuto smlouvu. S uctivými pozdravy se obracím také k Vám, kdo jste zde přítomni, kdo jste svou účastí poctili tento slavný obřad.

V dějinách vztahů mezi katolickou církví a státními úřady hrají pro staletí důležitou roli vzájemné dohody jako konkordáty, protokoly či výměny diplomatických nót. V nedávné vatikánské publikaci o konkordátech z let 1950 až 1999 je uvedeno ne méně než 133 takových dohod s 35 zeměmi, včetně 15 s Rakouskem a 35 s Německem a jejich jednotlivými 'zeměmi' o různých a podrobných záležitostech, které jsou společným zájmem. Proto patří tato smlouva, která bude dnes podepsána, k dlouhé a spolehlivé tradici, která tak pokračuje do nového tisíciletí.

Už v prvním desetiletí nezávislosti této země byl v roce 1928 vyjednán mezi Svatým stolcem a Československou republikou, tzv. 'Modus vivendi', který reguloval některé praktické záležitosti společného zájmu. Po dramatických politických změnách v letech 1989-90 uzavřel Svatý stolec dohody podobné té, kterou dnes podepisujeme, s několika východoevropskými zeměmi, které patřily do bývalého sovětského bloku. Já osobně jsem měl tu čest podepsat v roce 2000 jménem Svatého stolce dohody s Litvou a s Lotyšskem. Vyjadřuji předchozí vládě České republiky svou hlubokou vděčnost a uznání, že ve stejném roce byla ochotna zahájit obdobná jednání také v této zemi. Dnes můžeme radostně potvrdit úspěšné zakončení těchto jednání.

Vatikánský Státní sekretariát v nedávné nótě vyjádřil vděčnost Svatého stolce za to, že touto dohodou je dosaženo 'důležitého cíle', který je teď akceptován oběma smluvními stranami.

Samozřejmě, jednání rozhodně nebyla snadná. Bylo nutné vést mnoho diskusí a dosáhnout mnoha kompromisů během 14 zasedání společné komise nebo při menších setkáních mezi členy dvou delegací - Svatého stolce a české vlády. Ale na obou stranách byla přátelská a konstruktivní spolupráce, která byla oživována společnou snahou najít pro jednotlivé otázky v dané situaci nejlepší možné řešení.

Chci zde s vděčností vzpomenout na svého předchůdce arcibiskupa Giovanniho Coppu a bývalého náměstka ministra zahraničí Dr. Martina Palouše, kteří vedli a prosazovali tato jednání rok a půl. Svou vděčnost vyjadřuji zvláště pozdějšímu náměstkovi ministra téhož ministerstva, Dr. Pavlu Vošalíkovi, který měl od září loňského roku obtížný úkol úspěšně se mnou uzavřít tato jednání. Nebyl vždy snadným protějškem, ale vždy byl protějškem kompetentním a angažovaným. Přál bych si, aby kladné výsledky našich společných snah, které teď slavnostně stvrzujeme tímto podepisováním, dále rozvíjely spolupráci mezi státem a katolickou církví v této zemi k prospěchu všech občanů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou