Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Guatemala pozastaví na žádost papeže výkon trestu smrti

Datum publikace30. 7. 2002, 10.00
TiskTisk

Guatemalský prezident přislíbil, že na základě papežovy žádosti budou pozastaveny výkony rozsudků trestu smrti.

Guatemala City (Guatemala)/ZENIT: Guatemalský prezident Alfonso Portillo prohlásil, že na základě žádosti papeže Jana Pavla II. pozastaví výkon trestu smrti v zemi.

Svatý otec zaslal u příležitosti návštěvy Guatemaly prezidentovi dopis, který mu v pátek (26.7.) doručil apoštolský nuncius arcibiskup Ramiro Moliner Inglés. 'Bylo to poselství, které morálně, eticky, nábožensky i obecně lidsky zdůvodňovalo nezdolnou naději na dosažení pokoje,' řekl prezident. Na základě papežova dopisu a následné úvahy došel guatemalský prezident podle vlastního prohlášení k rozhodnutí, že během jeho působení v prezidentském úřadu nebude v Guatemale vykonána žádná další poprava.
Prezident Portillo v sobotu současně oznámil, že se v nejbližší době chystá podat kongresu návrh na zrušení absolutního trestu v zemi.

V současné době očekává vykonání rozsudku trestu smrti 36 guatemalských vězňů. Poslední exekuce byla vykonána smrtící injekcí v červnu 2000.
Během dosud poslední papežovy návštěvy v Guatemale v roce 1983 ignoroval podobnou papežovu výzvu diktátor Efraín Ríos Montt.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou