Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zámek Neuwaldegg bude vzdělávacím centrem pro východní Evropu

Datum publikace19. 8. 2002, 13.00
TiskTisk

Neuwaldegg, bývalý církevní dům pro vzdělávání, se stane vzdělávacím centrem pro východo- a středoevropské země. Pozemek zůstane ve vlastnictví vídeňské arcidiecéze.

Vídeň (A)/KAP: S provozovatelem nového zařízení - 'Vzdělávací iniciativou pro střední a východní Evropu' (EICEE) byla uzavřena dlouhodobá smlouva. Předchozí dům pro vzdělávání musel být v roce 1998 uzavřen kvůli vysokým nákladům na provoz. Od té doby se hledal nájemce, který by pro vídeňskou arcidiecézi zajistil nejen hospodářské výnosy z cenné nemovitosti, ale i činnost, která by měla duchovní zaměření.
Spokojenost s novým vývojem situace projevil také vídeňský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn: 'Vybudování vzdělávacího střediska pro reformující se státy Evropy odpovídá poslání Vídně jako mostu mezi západní a východní Evropou.'

EICEE financují dvě sesterské nadace z Vídně a Washingtonu. Cílem EICEE je 'podpora vzdělávacích projektů, které slouží těm základním normám a svobodám, jež zformovaly na 'Západě' i 'Východě' tradice opravdového humanismu'. Mají se tak překonávat destruktivní jevy, které způsobily komunistické režimy v oblasti kulturní, morální a duchovní. Vzdělávací cíl EICEE se orientuje na obraz člověka, který je formován křesťanskými a humanistickými kořeny.

První etapy vzdělávacího programu EICEE zahrnují vybudování Mezinárodní akademie pro sociální nauku v Neuwaldeggu, vytvoření 'Programu pro vedení východní Evropy' (East European Leadership Programm) pro akademický dorost a kvalifikované přednášky špičkových expertů.

V čele obou přispívajících nadací ve Vídni a Washingtonu stojí finanční experti - specialisté na mikroprojekty v Jižní Americe - Damian von Stauffenberg a katolický kněz Marcel Guarnizo.
Guarnizo, který byl vysvěcen v roce 1998 v Petrohradě, je také zakladatelem organizace 'Pomoc církvi v Rusku' (Aid to Church in Russia).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou