Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež navštívil místa svého mládí

Datum publikace20. 8. 2002, 17.00
TiskTisk

Návštěva papeže v Polsku měla silný emocionální náboj, zejména pak ve chvílích, kdy Jan Pavel II. navštívil místa spojená s jeho dětstvím a hrob svých rodičů.

Krakov (PL)/ZENIT: Velmi silný emocionální náboj měla pro papeže Jana Pavla II. návštěva rodné vlasti, kde se Svatý otec setkal nejen s vřelým přijetím od svých krajanů, ale také se znovu vrátil na místa svého mládí.

Poté, co se v neděli (18.8.) ráno v Blonie-Parku uskutečnila doposud největší mše na evropském kontinentu, kterou podle oficiálních údajů navštívily téměř 3 miliony lidí, odjel papež do krakovské katedrály Wawel. V boční kapli tohoto gotického chrámu celebroval Karol Wojtyla svou první mši 2.11.1946.
Papež se zde v tichu před hlavním oltářem modlil více než půl hodiny breviář a poté se na pohybovém zařízení vydal na prohlídku katedrály, kterou důvěrně zná z doby, kdy zde působil jako krakovský arcibiskup.

Svatý otec navštívil také kostel sv. Floriána, kde působil jako kaplan. Zde vzpomněl na kněze, s nímž v tomto kostele společně sloužil a pak za bouřlivého aplausu přihlížejících lidí, tísnících se v okolních ulicích, políbil dítě, které mu přineslo kytici.

Emocionálně nejvypjatějším momentem však byla návštěva hřbitova v obci Rakowice, kde se papež zastavil u hrobu svého otce Karola, matky Emílie a bratra Edmunda. Kvůli zdravotnímu stavu dovezl Jana Pavla II. ke hrobu papamobil, v němž se Svatý otec u hrobu také pomodlil. Poté podal otevřeným oknem papamobilu tři zapálené svíce, které byly umístěny na hrob, již zcela pokrytý květinami.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou