Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Statistiky ukazují, že Evropa pomalu vymírá

Datum publikace20. 8. 2002, 15.00
TiskTisk

Statistiky dokazují, že i v těch zemích Evropy, v nichž žije převážně katolické obyvatelstvo, mají zásady katolické morálky stále menší dopad. Trend individualismu vykazuje zřetelně rostoucí vliv.

Vatikán/CNS: Rozdíl mezi náboženským přesvědčením a praktickým chováním lidí ukazují evropské sociologické statistiky. Jak řekl oficiální zástupce Papežské rady pro rodinu Mons. Jacques Suaudeau, ukazují to např. výsledky výzkumů z Itálie, která je spolu s Irskem považována za jednu z nejkatoličtějších zemí Evropy. Itálie má sice nejnižší rozvodovost ze zemí Evropské unie (EU), současně má však také jednu z nejnižších úrovní porodnosti.
'Pokud by bylo náboženské přesvědčení hlavním motivem chování lidí, měla by Itálie i Španělsko vykazovat jedno z nejvyšších procent porodnosti. Statistiky tak mnohem spíše odhalují vliv osobního rozhodnutí a všeobecný trend individualismu,' řekl Suaudeau.

Výzkumy zpracovávané statistickými úřady EU zahrnovaly celkem 34 zemí od Irska až po Rusko. Podle nich vzrostl počet obyvatel v 15 zemích EU během roku 2001 o 1,5 milionů. Avšak tento nárůst je ze tří čtvrtin způsoben imigrací obyvatel, nikoliv vlastní reprodukcí. Výsledek tak pouze potvrzuje předešlé výzkumy, které ukazovaly, že přirozený přírůstek obyvatel (rozdíl mezi počtem narozených a zemřelých občanů) je od roku 1989 trvale nižší než je počet imigrantů do zemí EU.

Nejvyšší přirozený přírůstek obyvatel v EU vykazuje Irsko (7,3 na 1000 obyvatel), zatímco Německo, Švédsko a Řecko udává dokonce záporné hodnoty - tyto země by tedy bez imigrační vlny postupně vymíraly. Ze zemí bývalého 'východního bloku' roste počet obyvatel pouze na Slovensku, ve Slovinsku, Chorvatsku a Ázerbajdžánu.

Statistiky také ukazují, že mezi roky 1980 až 2000 klesl počet uzavřených manželství v zemích EU o 15 %, zatímco nárůst rozvodovosti je 40%. Kromě Dánska poklesl počet uzavřených manželstvích ve všech zemích EU. Největší rozvodovost existuje v Belgii (2,9 na 1000 obyvatel), nejmenší pak v Irsku a Itálii, kde rozvodové řízení představuje velmi zdlouhavý a komplikovaný soudní proces.

Nadpoloviční většina dětí ve Švédsku se rodí jako děti nemanželské (55 %); v Dánsku, Francii, Finsku a Velké Británii se pohybuje počet narozených nemanželských dětí nad 40 %. Na opačném pólu této statistiky figuruje Řecko s pouhými 4 % nemanželských dětí a Itálie s 10 % dětí, které se narodily mimo manželský svazek.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou