Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pravoslaví v Gruzii státním náboženstvím?

Datum publikace17. 10. 2002, 18.00
TiskTisk

Ústavní dohodu, podle níž se pravoslaví prakticky prohlašuje za státní náboženství, spolu uzavřeli gruzínský prezident Eduard Ševarnadze a patriarcha Gruzínsko-ortodoxní církve Eliáš II.

Tbilisi (Gruzie)/KAP: 'Tento dokument má historickou roli při budování nezávislého státu a přispěje ke sjednocení národa pro řešení budoucích úkolů,' zdůraznil prezident Ševarnadze při slavnostním podpisu zmíněné ústavní dohody.

'Hlavní význam dohody spočívá v tom, že umožní církvi, aby se aktivněji podílela na životě společnosti, což je v civilizovaných státech pravidlem. S touto dohodou začíná nová etapa ve vzájemných vztazích státu a církve,' uvedl patriarcha Eliáš II.

Podle slov poslance gruzínského parlamentu Gigi Zereteliho dokument potvrzuje, že 'pravoslaví není v Gruzii pouze jedním z mnoha vyznání, ale tvoří nezbytný základ pro obnovu země'. Podle jeho názoru se tak ratifikovaná ústavní dohoda svým obsahem rovná prohlášení ortodoxie za státní náboženství. Určuje zásady vzájemných vztahů mezi státem a pravoslavnou církví, upřesňuje otázky vlastnictví a vlastnických práv.

Stát mj. uznává právo církve na vlastnictví všech církevních památek, které se nacházejí pod státní ochranou (např. muzea). Ty jako součást národního majetku nyní patří jak státu, tak církvi. Přitom stát uznává skutečnost, že církvi v 19. a ve 20. století způsobil materiální a morální škody a zavazuje se částečně tyto ztráty nahradit. Podle dohody také duchovní nemusejí absolvovat vojenskou službu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou