Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mše v kostele Národního hřebčína

Datum publikace18. 10. 2002, 18.00
TiskTisk

Mši v kostele Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem bude v sobotu 19.10. celebrovat generální vikář královéhradecké diecéze, Mons. Josef Socha.

Kladruby nad Labem: Slavnostní setkání přátel a příznivců hřebčína, které mj. připomene řadu úspěchů, kterých bylo dosaženo za posledních 10 let, bude mít na programu také hubertskou mši, kterou bude od 15.00 hodin v hřebčínském kostele celebrovat generální vikář královéhradecké diecéze, Mons. Josef Socha.
Během programu bude např. odhaleno klasicistní napajedlo před stájí plemeníků nebo představena nová publikace o hřebčíně.

Hřebčín v Kladrubech nad Labem je nejstarším dosud funkčním a současně jedním z největších hřebčínů na světě. Světoznámým se stal díky plemennému chovu koní s dlouholetou tradicí, která sahá až do 1. poloviny 16. století. V roce 1579 mu byl Rudolfem II. udělen status císařského dvorního hřebčína, jehož úkolem bylo chovat reprezentační kočárové koně pro potřeby dvora. Chovali se zde bílí koně pro císařský dvůr a městskou šlechtu a černí koně pro církevní hodnostáře.

Jádrem samotného areálu hřebčína je zámecká budova, stojící na místě staršího renesančního objektu. Počátkem 18. století byl zámek barokně přestavěn podle projektu F.M. Kaňky, znovu pak po velkém požáru v roce 1757. V součastné době zde mohou návštěvníci shlédnout nově vybudovanou zámeckou galerii s ukázkou vybavení interiérů a dalšími exponáty, které se týkají vývoje hřebčína. Návštěvníkům hřebčína je také umožněna prohlídka stájí s odborným výkladem i projížďky malebným okolím na koni či kočárem s dvojspřežím nebo čtyřspřežím.

Jedním z úspěchů posledního desetiletí je skutečnost, že hřebčín spolu se starokladrubskými koňmi (jediným původním českým plemenem koní) byl vyhlášen národní kulturní památkou. Hřebčín je také dvorním dodavatelem ceremoniálních spřežení Dánské koruny.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou