Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vatikán požaduje revizi norem navrhovaných americkými biskupy

Datum publikace21. 10. 2002, 18.00
TiskTisk

Soubor norem, které vypracovali američtí biskupové jako doporučený postup při řešení případů sexuálního zneužití dětí a mladistvých ze strany kněží, bude na žádost Vatikánu revidován.

Vatikán/VIS,CNS: Dlouho očekávané vyjádření Vatikánu k návrhu norem, které byly vypracovány Biskupskou konferencí USA (USCCB) pro řešení případů deliktů sexuálního zneužití dětí a mladistvých kněžími, obsahuje požadavek na jejich revizi.

Vatikánští experti se domnívají, že použití navrhovaných norem v praxi by mohlo přinést určité nejasnosti a zmatek, zejména proto, že některá z navrhovaných opatření lze jen velmi těžko uvést do souladu s Kodexem kanonického práva (CIC). K vyřešení těchto těžkostí byla ustanovena společná komise, ve které zasednou 4 zástupci USCCB a 4 zástupci úřadů Římské kurie, kteří mají v této záležitosti odpovídající kompetence (konkrétně to jsou experti z Kongregace pro nauky víry, Kongregace pro biskupy, Kongregace pro kněžstvo a Papežské rady pro výklad textů zákona). Takto sestavená komise by měla připravit výsledný text norem, které by měly být následně oficiálně schváleny i ze strany Vatikánu.

Biskup Wilton D. Gregory, předseda USCCB, ve svém oficiálním vyjádření z 18.10. uvádí, že těžkosti se týkají především přesné definice termínu 'sexuální zneužití' a nalezení takového způsobu potrestání kněží, kteří se dopustili zločinu sexuálního zneužití, který by byl v souladu s předpisy kanonického práva.

V neposlední řadě se předmětem diskuse stala také úloha navrhovaných diecézních kontrolních komisí, které mají být podle USCCB ustanoveny v každé diecézi a jejich členy se mají stát vybraní kněží i laici. Přestože kontrolním komisím přísluší podle návrhu pouze poradní hlas, vatikánští experti se obávají, že by ze strany komisí mohlo docházet k nepřípustnému vměšování se do kompetencí diecézních biskupů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou