Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Chiara Lubichová znovu zvolena prezidentkou hnutí Fokoláre

Datum publikace22. 10. 2002, 20.00
TiskTisk

Zakladatelka hnutí Fokoláre Chiara Lubichová byla znovu zvolena jeho prezidentkou.

Castel Gandolfo (I): Generální shromáždění hnutí Fokoláre se konalo od 20.9. do 20.10. v italském Castel Gandolfu. Toto grémium, které se schází každých 6 let, je tvořeno ústředními zodpovědnými osobami za všechna odvětví hnutí, které mají na starosti konkrétní výrazy jeho života (například tzv. citadely, formační školy, evangelizační iniciativy aj.) a za dialogy (ekumenický, mezináboženský, dialog s lidmi nenáboženského přesvědčení). Dále sem patří delegáti hnutí Fokoláre pro jednotlivé geografické oblasti. Fokolaríni jsou v současné době činní ve 182 zemích všech pěti kontinentů. V průběhu generálního shromáždění projevili účastníci vděčnost Bohu za dosavadní mnohostranný rozvoj hnutí a stanovili duchovní priority i hlavní směry činnosti do dalšího období.

Delegáty přijal na generální audienci 16.10. papež Jan Pavel II., který ve svém pozdravu poděkoval fokolarínům za jejich podporu, modlitby a vroucnost, s níž ho doprovázejí při jeho apoštolských cestách po světě. Při této příležitosti odevzdal Chiaře Lubichové zvláštní poselství, v němž svěřuje hnutí Fokoláre modlitbu růžence a vyjadřuje svou důvěru, že pro fokolaríny typická mariánská úcta pomůže v celé církvi k povznesení Roku růžence, který byl vyhlášen v ten den spolu s vydáním apoštolského listu 'Rosarium Virginis Mariae'.

Volby konané v závěru generálního shromáždění rozhodly o tom, že Chiara Lubichová i její zástupce Oreste Basso mají i nadále setrvat v čele hnutí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou