Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Vlk ve Švýcarsku

Datum publikace22. 10. 2002, 10.00
TiskTisk

Kardinál Miloslav Vlk je hlavním moderátorem ekumenického setkání biskupů - přátel Díla Mariina - z různých křesťanských církví, které se ve dnech 22.-29.10. koná v Ženevě.

Ženeva (CH): Každoroční setkání tohoto druhu organizuje již zhruba dvacet let Dílo Mariino - Fokoláre. Setkávají se zde biskupové různých křesťanských tradic, aby v praxi uskutečňovali myšlenku jednoty, která je centrální ideou Díla Mariina. Účastníci letošního setkání budou z různých úhlů pohledu diskutovat o způsobu výkonu 'petrinského úřadu' v církvi (papežství).

Úvod do celé rozsáhlé diskuse přednese na základě novozákonních textů, které se petrinským úřadem v církvi zabývají, právě kardinál Vlk. Jednotlivé příspěvky se pak budou výkonem petrinského úřadu zabývat např. z pohledu dialogu mezi církvemi - zaznějí zde zkušenosti Rumunské pravoslavné církve, Anglikánské církve, Římskokatolické církve. Hovořit se bude také např. o významu ekumenického dialogu v pluralistické a sekularizované společnosti, o vlivu spirituality jednoty na ekonomiku a politiku, na teologii a praktické vztahy mezi církvemi.

Setkání navštíví rovněž zakladatelka hnutí Fokoláre Chiara Lubichová, která promluví na téma 'Ukřižovaný a opuštěný Ježíš a spiritualita společenství'. Jeden z centrálních duchovních momentů fokolarínské spirituality, který se objeví i v dalších příspěvcích, je právě postava a poselství 'ukřižovaného a opuštěného Ježíše', který zůstává věrný svému vykupitelskému poslání a nepřestává milovat člověka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou