Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vietnamští biskupové protestují proti persekucím

Datum publikace23. 10. 2002, 14.00
TiskTisk

Vietnamští katoličtí biskupové zaslali poslancům oficiální protestní dopis proti diskriminačním praktikám komunistických státních úřadů vůči katolíkům v horských oblastech země.

Hanoj (Vietnam)/ZENIT: Vietnamští biskupové předali poslancům Národního shromáždění dopis, ve kterém protestují proti persekucím katolíků. Je to vůbec poprvé, co se od svého založení v roce 1979 Vietnamská biskupská konference (VBK) oficiálně vyjádřila k porušování lidských práv v zemi.

Předseda VBK biskup Paul Nguyen Van Hoa se sešel s nejmenovaným představitelem Národního shromáždění, aby společně prodiskutovali situaci katolíků v horských oblastech Vietnamu. Současně biskup Van Hoa předal protestní dopis adresovaný vietnamským poslancům, který biskupové sepsali na zasedání VBK ve dnech 12.-17.10.

Přestože přesný obsah dopisu nebyl zveřejněn, předpokládá se, že zde biskupové protestují především proti praktikám státních úředníků, kteří v horských oblastech vstupují do domů katolíků, aby zde ničili oltáře, sochy a zabavovali knihy a růžence. Současně jsou katolíci nuceni k podpisu prohlášení, ve kterém se zřeknou své víry a zavážou se k tomu, že nebudou hlásat evangelium či vyučovat náboženství.

Protest vietnamských biskupů souvisí s návštěvou vatikánské delegace ve Vietnamu, která se uskutečnila ve dnech 10.-16.10.
Vietnamská vláda při ní neumožnila vatikánským delegátům navštívit některé diecéze a během oficiálních jednání odmítla ustanovení biskupa Van Hoa, předsedy VBK, jako biskupa koadjutora (nástupce) diecéze Hanoj. Stejně tak vláda nesouhlasila s obsazením dalších dvou biskupských stolců v diecézích, které jsou neobsazeny již od roku 1992. V případě vatikánského návrhu o jmenování nástupců v současnosti již 84letého apoštolského administrátora diecéze Hanoj a 75letého biskupa diecéze Kontum si vietnamská vláda vyžádala čas na rozmyšlenou.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou