Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Sodano slaví pětasedmdesátiny

Datum publikace22. 11. 2002, 16.00
TiskTisk

Vatikánský státní sekretář kardinál Angelo Sodano oslaví své 75. narozeniny v sobotu 23.11.

Vatikán/KAP: Funkci státního sekretáře vykonává kardinál Sodano již 13. rok. V 75 letech dosáhl vatikánské důchodové hranice, považuje se však za pravděpodobné, že ho papež Jan Pavel II. ponechá ve funkci i po tomto termínu.

Angelo Sodano se narodil 23.11.1927 v Isola d´Asti v italském Piemontu jako druhé ze šesti dětí. Jeho otec Giovanni Sodano byl po tři volební období poslancem italského parlamentu. Po studiích, kněžském svěcení 23.9.1950 a devíti letech působení jako duchovní pro mládež v Asti, vstoupil Angelo Sodano v roce 1959 do služeb Svatého stolce. Absolvoval papežskou Diplomatickou akademii a pracoval jako sekretář nunciatur v Ekvádoru, Uruguayi a Chile. Od roku 1968 působil ve vatikánském Státním sekretariátu.

V roce 1977 ho papež Pavel VI. jmenoval biskupem a zároveň ho pověřil těžkou funkcí nuncia v Chile. Zde se mj. v období vojenské diktatury generála Pinocheta s úspěchem podílel na urovnání územního sporu mezi Chile a Argentinou.
Po jedenácti letech v Jižní Americe ho v roce 1988 povolal papež Jan Pavel II. do Vatikánu jako 'ministra zahraničí'. O dva roky později se stal nástupcem kardinála Agostina Casaroliho ve funkci vatikánského státního sekretáře. Členem kardinálského kolegia jmenoval Angela Sodana papež Jan Pavel II. 28.6.1991.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou