Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

První papežská vyznamenání v plzeňské diecézi

Datum publikace23. 4. 2003, 17.00
TiskTisk

Vysoká církevní vyznamenání udělil papež Jan Pavel II. vězni komunistického režimu Luboši Hruškovi a Antonu Hartovi, který svými činy usiluje o smíření českého a německého národa.

Plzeň: Jako první v plzeňské diecézi obdrží Řád sv. Silvestra papeže Luboš Hruška a Anton Hart. O udělení tohoto ocenění požádal papeže Jana Pavla II. plzeňský biskup František Radkovský. Toto vyznamenání uděluje papež katolickým křesťanům za mimořádné zásluhy o církev.

Luboš Hruška byl za komunistického režimu vězněn více než deset let. Když byl propuštěn z vězení, začal studovat zahradní architekturu a postupně proměnil ovocnou zahradu na okraji Plzně, zděděnou po otci, na Památník obětem zla. Ještě v době komunismu tak vytvořil ve spolupráci se sochařem Janem Podrázským nádherný park se sousošími křížové cesty, který byl po pádu komunismu ještě doplněn kaplí sv. Maxmiliána Kolbeho.
'Takto vytvořená Meditační zahrada se stává místem návštěv a poutí, setkávání a svědectví, že láska a odpuštění je silnější než nenávist a zlo, a že víra v Boha dává sílu k překonání životních protivenství,' vysvětluje důvody udělení řádu biskup František Radkovský.

Po 2. světové válce byl Ing. Antonu Hartovi, tak jako téměř celému německému etniku na území České republiky, zkonfiskován majetek a on byl i s rodinou odsunut do Německa. Poutní místo Loreta u Chebu, které jeho zásluhou povstalo z trosek, bylo v době komunistického režimu veřejnosti nepřístupné, protože bylo v blízkosti hranic. Po pádu komunismu nikdo nevěřil v jeho obnovu. Anton Hart, který bydlí v nedalekém bavorském Waldsassenu (diecéze Regensburg), i přes svůj vysoký věk (tehdy 76, dnes 88 let) nasadil všechny síly pro obnovení tohoto poutního místa, což se za uplynulých 12 let dokonale podařilo. Z Lorety byl obnoven nejen posvátný domek, kostel, ambity, ale také mnoho kaplí křížové cesty.
Jak říká biskup Radkovský, důležité je, že Loreta je opět živým poutním centrem, které navštěvují Češi i Němci. 'Loreta je místem vzájemného smíření a sblížení, které církev mezi oběma národy podporuje jako velmi potřebné a žádoucí,' dodává biskup Radkovský.

Luboši Hruškovi předá jmenovací listinu biskup Radkovský ve čtvrtek 24.4. v 16.00 hodin v Památníku obětem zla (Meditační zahradě) v Plzni.
Anton Hart obdrží jmenovací listinu rovněž z rukou biskupa Radkovského, a to v sobotu 26.4. v 10.00 hodin v Loretě u Chebu.

Životopisné údaje a důvody, které k žádosti o udělení obou vyznamenání biskupa Františka Radkovského vedly, naleznete v příloze této zprávy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou