Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vánoční strom pro Vatikán

Datum publikace11. 12. 2003, 19.00
TiskTisk

Tradiční vánoční strom na náměstí sv. Petra ve Vatikánu, který bude vztyčen zítra, pochází letos ze severní Itálie.

Vatikán/VIS: 110 let starý strom o výšce 30 metrů pochází ze severoitalského regionu Valle D?Aosta. Bude stát vedle obrovského betléma (jesliček), který je v těchto chvílích na Svatopetrském náměstí instalován. Vánoční dar pro Svatého otce tvoří ještě dalších 20 menších stromů, které budou sloužit ve Vatikánu jako vánoční dekorace. Papež Jan Pavel II. trávil svou letní dovolenou v této části severní Itálie již sedmkrát.

Symbolické předání vánočního daru Svatému otci se uskuteční ve středu 17.12. při veřejné audienci, které se mj. zúčastní 300 delegátů z Valle D?Aosta. Jeden ze zmíněných menších stromů bude ozdoben a postaven na pódiu v audienční hale Pavla VI. Pod ním bude rozložen dřevěný ručně vyrobený betlém, který loni stál v horním chrámu sv. Františka v Assisi.
Velký strom na Svatopetrském náměstí slavnostně rozsvítí tentýž den odpoledne guvernér Vatikánského státu kardinál Edmund Szoka společně se zástupci Valle D?Aosta. Ceremoniál doprovodí folklórní skupiny a pěvecké sbory z oblasti, odkud letošní vánoční strom pochází.

Jubilejní rok 2000 přivítal ve Vatikánu vánoční smrk z České republiky. Byl pokácen v Beskydech v prosinci 1999 a po železnici přepraven do Říma. Od loňského října je pařez, který po něm v Beskydech zbyl, upraven jako památník a zařazen do naučné stezky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou