Lupa
Obsah Obsah
Portál

Ježíš Kristus, nositel živé vody

Datum publikace5. 3. 2004, 18.00
TiskTisk

Papežská rada pro kulturu a Papežská rada pro mezináboženský dialog vydala obsáhlou studii s názvem 'Ježíš Kristus, nositel živé vody', která se zabývá hnutím 'New Age'. V příloze této zprávy je k dispozici český překlad.

Vatikán/Praha: Studie se zabývá obšírným jevem New Age, který ovlivňuje mnohé aspekty současné kultury. Jedná se o provizorní zprávu, která je plodem společného zamyšlení studijní skupiny pro nová náboženská hnutí, složené ze členů různých dikasterií Svatého stolce: Papežské rady pro kulturu a Rady pro mezináboženský dialog (které jsou hlavními tvůrci tohoto projektu), Kongregace pro evangelizaci národů a Papežské rady pro jednotu křesťanů.

Tato zamyšlení jsou určena především těm, kteří pracují v pastoraci, aby byli schopni vysvětlit, jakým způsobem se hnutí New Age liší od křesťanské víry. Studie zve čtenáře, aby brali v úvahu, jakým způsobem reaguje religiozita New Age na duchovní hlad lidí dnešní doby.

V úvodu dokumentu se praví, že 'je třeba přiznat, že přitažlivost, jakou religiozita New Age působí na některé křesťany, je z části zapříčiněna netečností ve vlastních řadách k tématům, která patří k celku katolické víry, jako je důležitost duchovního rozměru člověka a jeho propojení s celým životem, hledání smyslu života, pouto mezi lidmi a ostatním stvořením, touha po změně sebe i společnosti a odmítnutí racionalistického a materialistického pohledu na lidstvo.'

Předkládaná publikace upozorňuje na nezbytnost poznat a pochopit New Age jako kulturní směr, a zároveň na nutnost, aby katolíci znali pravou katolickou nauku a spiritualitu, a aby tak správně hodnotili témata tohoto myšlenkového proudu.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou