Lupa
Obsah Obsah
Portál

Sčítání účastníků katolických bohoslužeb v ČR

Datum publikace19. 4. 2004, 10.00
TiskTisk

Sčítání účastníků bohoslužeb proběhlo včera (18.4.) při katolických bohoslužbách na území České republiky (ČR).

Praha: Ve znamení sčítání účastníků bohoslužeb proběhly včera nedělní mše v katolických kostelích v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Účastníci bohoslužeb obdrželi v kostele sčítací lístky, na nichž formou natrhávání příslušných políček vyznačili svůj věk, pohlaví a zda jsou výdělečně činní, či nikoliv. V záhlaví lístku je uvedena konkrétní diecéze, farnost a číselný kód.

Lístky byly odevzdány při odchodu z kostela a prostřednictvím vikářů (děkanů) budou v nejbližší době dodány na příslušný biskupský úřad k celkovému sčítání. Po sečtení všech lístků obdrží výsledná čísla sekretariát České biskupské konference (ČBK) a údaje budou zveřejněny prostřednictvím zpravodajského servisu Tiskového střediska ČBK.

Podle výsledků posledního sčítání lidu z 1.3.2001 se z celkového počtu 10,230.060 obyvatel České republiky za věřící označilo 3,288.088 osob, což je 32,1 % obyvatelstva; z toho žen 35,5 % a mužů 28,6 %. Nejvíce členů má u nás Církev římskokatolická - 2,740.780 (26,8 %), druhou v pořadí je Českobratrská církev evangelická se 117.212 členy (1,1 %), třetí Církev československá husitská, která čítá 99.103 věřících (1,0 %). Počet příslušníků dalších církví a náboženských společností se pohybuje pod hranicí jednoho procenta. Počty účastníků bohoslužeb se v minulých letech pohybovaly kolem půl milionu osob.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou